E-ticarette en büyük ciro turizm sektörünün

E-ticarette en büyük ciro turizm sektörünün

ETİD Başkanı Orhun:- "E-ticarette en büyük cirolar, turizm sektörü, otel rezervasyonları ve bilet satışları üzerinden yapılıyor. Moda, özellikle son yıllarda online alışverişte adından başarıyla bahsettiren bir sektör haline geldi"- "Teknoloji, e-ticaret

İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, e-ticarette en büyük ciroların turizm sektörü, otel rezervasyonları ve bilet satışları üzerinden yapıldığını belirterek, "Moda, özellikle son yıllarda online alışverişte adından başarıyla bahsettiren bir sektör haline geldi. Teknoloji, e-ticaret ile en erken tanışan sektörlerden biri ve bu alanın iyi oyuncuları arasında yer alıyor." dedi.

Akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ile hızla büyüyen e-ticaret sektörü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde önemli paya sahip olmaya başladı. Türkiye'de hacmi 30 milyar liraya yaklaşan e- ticarette hala büyük potansiyel mevcut. Kişilerin zamandan tasarruf etme ve firmaları sorgulayabilme, firmaların ya da bireysel satıcıların ise daha çok müşteriye ulaşma gibi nedenlerle tercih ettiği e-ticaretin ekonomiler içindeki payı, teknolojinin gelişimine paralel hızla büyümeye devam ediyor.

Sektörün Türkiye'deki durumuna ilişkin AA muhabirine bilgi veren ETİD Başkanı Orhun, Türkiye'de toplam perakendenin yüzde 2'si üzerinde bir paya sahip olan e-ticaretin gelişmiş ülkelerde bunun 4-5 katı olduğunu söyledi.

Orhun, Türkiye'de günde 1-2 siparişten fazla hacme sahip e-ticaret sitesi sayısının bine ulaşmadığına işaret ederek, şunları anlattı:

"ABD'de bu sayı 100 bine yakın. Tüm bu rakamları göz önünde bulundurunca, e-ticaret sektörünün birçok yeni oyuncuya ve büyümeye açık olduğu görülüyor. Sektör, yılda 60 milyonun üzerinde siparişi müşterilere ulaştırıyor. 15 milyonu aşkın bir müşteri kitlesinin olduğu düşünüldüğünde, ortalama olarak bir müşteri üç ayda bir e-ticareti kullanıyor. Bu frekansı artırmak için müşteri tarafında bilinçlendirme çalışmaları yapılması önem kazanıyor.

Sektöre yatırım yapan kişilerin ve girişimcilerin sayısının artması çok önemli ama burada sabır faktörü devreye giriyor. İyi bir iş planının ardından, iyi bir yönetim ve çok çalışma ile birlikte, başarı büyük ölçüde yakalanıyor. Günde birkaç taneden daha fazla sipariş alan firma sayısı olarak, bine yakın e-ticaret sitemiz bulunmaktadır. Bunların 400'e yakını sadece online alışveriş firmaları, yine 400'e yakını perakendecilerin e-ticaret siteleri, 130 civarında da, turizm ve bilet sektöründe firma görmekteyiz."


-"Sektör hacminin en büyük kısmını tatil ve seyahat oluşturuyor"


Fiziksel alışverişte ne satılıyorsa, e-ticarette de en çok o ürünlerin tercih edildiğini, tüm sektörlerin artık e-ticarete yöneldiğini bildiren Orhun, "En büyük cirolar, turizm sektörü, otel rezervasyonları ve bilet satışları üzerinden yapılıyor. Moda, özellikle son yıllarda online alışverişte adından başarıyla bahsettiren bir sektör haline geldi. Teknoloji, e-ticaret ile en erken tanışan sektörlerden biri ve bu alanın iyi oyuncuları arasında yer alıyor." dedi.

Orhun, sektörün hacminin en büyük kısmını tatil ve seyahatin oluşturduğuna vurgu yaparak, bunu online pazar yerlerinin takip ettiğini, daha sonra sırasıyla online bahis, çok kategorili online satış yapan firmalar ve özel alışveriş sitelerinin geldiğini aktardı.


-"Konuya hakim olmadan, e-ticarete girmeyin"


İnternetten satış yapmak isteyenlerin izlemesi gereken yol hakkında da tavsiyelerde bulunan Orhun, e-ticarette başarılı olmak için mükemmelik gerektiğini söyledi. Konuya hakim olmayanların, bu işleri yeterince bilmeyenlerin e-ticarete girmemesi, öncelikle öğrenmeleri gerektiğini belirten Orhun, şunları kaydetti:

"Bu işlere hakim bir ekip kuracak kadar yatırım yapamayacaksanız, pazar yerleri sizin için iyi bir okul olacaktır. Ancak, günün sonunda kar amacı sizin için öne çıktığında ve pazar yerlerine verdiğiniz komisyon tutarı sizin sürdürülebilir bir iş yapmanızı engelliyorsa, e-ticareti kendi siteniz üzerinden yapmaya çalışacaksınız.

Ülkemizde e-ticaret girişimcisinin az olmasının nedenlerinden biri de, bu sektöre girmek isteyen birçok kişinin yeterince sabır göstermemesi. Halbuki e-ticaret, mükemmel süreçlerle yönetilmesi gereken bir iş kolu. Çünkü müşteri ile sadece online araçlar ile bir araya geliniyor. Bir e-ticaret şirketi ya iyidir ya kötüdür. Grinin çok olmadığı bu sektörde kalıcı olarak yer almak için çok iyi bir plan ile işe başlanması ve bu planın çok iyi bir şekilde, çok iyi bir ekiple yönetilmesi gerekiyor."


-"Ekonominin kayıt altına alınması için e-ticaret önemli"


Firmaları ve geçmiş deneyimleri çok kolay sorgulayabildikleri bir alan olduğundan, alıcıların e-ticareti tercih ettiğini belirten Orhun, müşterilerin online alışveriş sırasında güvenlik konularına dikkat etmeleri gerektiğine ve alışveriş yapılacak sitelerin iyi incelenmesinin önemine değindi.

Orhun günümüzde 15 milyonu aşkın kullanıcısı olan e-ticaretin, ekonominin kayıt altına alınması için de önemli rol oynadığını belirterek, "Çünkü e-ticaret firmaları, çok kolay denetlenebilir ve bu nedenle de işlerini, yasal mevzuata tam olarak uygun yapmak zorundalar. Bu nedenle devletimiz için de e-ticaretin gelişmesi çok önemli." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :