Düzce'de "Fındık Paneli" düzenlendi

Düzce'de "Fındık Paneli" düzenlendi

UFK Başkanı Aslantürk:- "Biz Cumhuriyetin 100. yılında yani 2023 yılında UFK'nin hedefi olarak 1 milyon ton üretim ve 1 bir milyon ton tüketim üzerine yapılacak bir modelin üzerinde çalışıyoruz"

DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Aslantürk, Cumhuriyetin 100. yılında fındıkta, "1 milyon ton üretim ve 1 bir milyon ton tüketim" hedeflediklerini söyledi.

Aslantürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) organizatörlüğünde, Düzce’nin Akçakoca ilçesinde bir otelde düzenlenen "Fındık Paneli"nde; konseyin 2007 yılında kendilerinin de aralarında bulunduğu bir oluşum tarafından kurulduğunu anlattı. 

"Görevimiz fındıkla ilgili mevcut durumu tespit edip, onu bakanlığa sunmaktır. İcraat olarak bir görevi yok aslında. Tespit eder ve gerekli önerilerde bulunup bunu ilgili kurum ve kuruluşlara paylaştırır" diyen Aslantürk, şunları kaydetti:

"Biz Cumhuriyetin 100. yılında yani 2023 yılında UFK'nin hedefi olarak 1 milyon ton üretim ve 1 bir milyon ton tüketim üzerine yapılacak bir modelin üzerinde çalışıyoruz. İlgili raporu da bakanlığa sunuldu. Fındıkta uzun vadeli bir politika olması gerekiyor. Artık dünyada sürdürülebilir bir tarım organizasyonu yapılmaktadır. Fındıkta da sürdürebilirliği sağlamak için o ürün ile alakalı olarak üreticinin geçimini temin edecek altyapının oluşturulması gerekiyor ki fındık sürdürebilir olsun ve ticaretini yapabilelim. 2015 yılı mahsulü bölgemiz için hayırlı uğurlu olsun."

Panelde konuşan İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören ise sezonun ilk fındık ihracatının yarın ilçeden yapılacağını anımsatarak, "Fındık ihracatının Akçakoca'dan yapılmasını geleneksel hale getirmek istiyoruz. Periyodik olarak uzun süre bu panelleri düzenleyeceğiz. Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon olmak üzere inşallah uzun süreli, açılışlar yapmak hepimize nasip olur" şeklinde konuştu.  

Panele, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu  Başkanı Nurettin Karslıoğlu, bakanlık temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı