Düzce'de FETÖ'nün "avukat yapılanması" davası

Düzce'de FETÖ'nün "avukat yapılanması" davası

FETÖ/PDY'nin Düzce'deki "avukat yapılanması" kapsamında haklarında dava açılan 1'i firari 7 sanığın yargılanmasına devam edildi- Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 3 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yı

DÜZCE (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Düzce'deki "avukat yapılanması"na ilişkin biri firari 7 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 3 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, 3 sanığın da beraatini talep etti.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 5 sanık ve avukatları, Düzce Baro Başkanı Azade Ay ile sanık yakınları katıldı.

Duruşmada savunma yapan H.Ç, suçsuz olduklarını öne sürerek, şunları kaydetti:

"FETÖ'nün sadece avukatlığını yaptım. Biz suç işlemedik. Bazı insanlar, Düzce'deki diğer kesimlerden kişiler tutuklanınca 'Avukatlardan da birileri alınmalı.' diyerek bizi tutuklattı. Darbeden 2 ay sonra her birimiz için gizli tanığa para verildi, suçlandık."

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, sanığa net ifadelerle savunma yapması uyarısında bulundu.

Sanığın "Bunlar konuşulan dedikodular." demesi üzerine Mahkeme Başkanı "Burada dedikodu dinleyecek vaktimiz yok, varsa düzgün bir şeyler anlat." dedi.

Sohbetlere katılmadığını savunan H.Ç, "Örgütün sohbetleri burada anlatılanlar gibi bir sohbet değildir. Bu sohbetler her yerde yapılmaz, bu toplantılara herkes de katılamaz. Sohbet Farsça aktarılır, yani herkes bu sohbete gidemezdi. Hele avukatların bu sohbetlere katılmasının imkanı yok." diye konuştu.

Sanık H.Ç, Bank Asya'nın da avukatlığını ve danışmanlığını yaptığını aktararak, şunları dile getirdi:

"Bundan 3 sene evvel bankanın müdürü bana, 'Bankada problem var, bankaya para yatırmamız gerekiyor.' dedi. 'Yok.' dedim, yatırmadım. Para yatırmazsam bana verdikleri icra dosyalarını geri alacaklarını söyledi, yine de yatırmadım. Daha sonra okulların kapanması davalarına bakacak bir avukat için benden isim istediler. Ben de o sıralar hastalandım, evde yatmaya başladım. Aynı dosyadaki arkadaşım T.Y'yi söyledim. Onunla çalışmaya başladılar. Bundan sonra da A.A, 'Bu T.Y. bizim şirket sırlarımıza karşı geliyor, söylediklerimizi yapmayıp bize akıl veriyor.' diyerek benden başka bir avukat istedi, başka da kimseyi bulamadım."

H.Ç, dosyada kendisi hakkında FETÖ üyeliği ya da FETÖ'nün idareciliği konusunda bir delil olmadığını savundu.

Sanık T.Y, "cemaat"in avukatı olduğunu ve para karşılığında avukatlık yaptığını belirtti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "O anlattığına mahkemeler 'örgüt' diyor. Cemaat değil, Fetullahçı Terör Örgütü o." dedi.

Diğer sanıkların savunmalarının ardından cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Firari sanık Mehmet Yaşar'ın dosyasının davadan ayrılmasını isteyen savcı, tutuksuz sanıklar T.Y, S.H.Ş. ve H.Ç'nin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, 3 sanığın da beraatini talep etti.

Sanık ve avukatların savunmalarını alan mahkeme heyeti, sanık T.Y'nin mevcut delil durumu ve mahkemeye ulaşan "ByLock" tespit tutanağını göz önünde bulundurarak tutuklanmasına, taraflara esas hakkında savunma yapmaları için süre verilmesine karar vererek, duruşmayı 22 Mart'a erteledi.

- İddianameden

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin ildeki "avukat yapılanması"na ilişkin soruşturma sonunda haklarında dava açılan 7 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, sanıkların, örgüt savunuculuğu yaptıklarına ve FETÖ ile iltisakı bulunan okulların kapatılması sonrası örgüte finans sağlama adına basın açıklaması düzenleyerek örgüt okullarına öğrenci kazandırmak istedikleri ifade ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :