Dursun Suna İçin Özgürlük İstediler

Dursun Suna İçin Özgürlük İstediler

Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) ve İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) öncülüğünde ‘Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük’ konulu basın açıklamasında Suna’nın suçsuz olduğu belirtilerek karardan bir an önce dönülmesi istendi

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile Akit Kırşehir Temsilcisinin katılımıyla Niğde Ömer Halisdemir Meydanı Basın Açıklaması bölümünde Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) ile İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) organizesiyle ‘Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük’ konulu basın açıklaması yapıldı. Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük konulu basın açıklamasına Niğde’deki duyarlı sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, kitle örgütleri, sendikalar ve dernekler destek verdiler. Gazeteci Dursun Suna’nın kızı Kübra Suna Gezer ise duygularını aktarıp, Dursun Suna’nın selam ve saygılarını iletti. Program büyük ilgi ve destek gördü.

adem-alemdar-002.jpg

DÜZGÜN: BASIN CAMİASINI DERİNDEN YARALADI

Programda bir basın açıklaması yapan Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Dursun Suna’nın mağduriyetine son verilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, “Dursun Suna, Niğde’nin en büyük ve köklü ilçesi Bor’da büyük bir infial ve hassasiyet oluşması üzerine, sadece mesleğini ve görevini yapmak için, gazeteciliğin de ötesinde sorumlu bir vatandaş olarak, kendisine ulaşan bilgi ve şikayetleri o dönemki Yeni Akit Gazetesi Yayın Yönetmeni ve Yazarı Merhum Hasan Karakaya’ya iletmiş, Gazeteci Merhum Hasan Karayakaya kendi köşesinde bu konuyu yorumlamıştır. Dursun Suna, kendi ismiyle haber yapmamış, kendi ismiyle makale yazmamış olmasına rağmen, Gazeteci-Yazar Hasan Karakaya’nın makalesinde bir cümle içerisinde isminden bahsettiği için, bu metanetsiz ve haksız cezaya çarptırılmış olması, Niğde ve Bor Kamuoyunu ve Basiretli Basın Camiasını derinden yaralamıştır” dedi.

YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ

NGC Başkanı Düzgün açıklamasının devamında, “NGC Başkanı Düzgün, Dursun Suna İçin özgürlük basın acıkmasında yaptığı açıklamasında, “Bugün burada yaşamı boyunca dürüst, ilkeli ve duyarlı bir yaşam süren örnek bir gazeteci Yeni Akit Gazetesi Niğde Muhabiri Dursun Suna arkadaşımıza verilen haksız bir cezaya karşı tepkimizi ortaya koymak ve yapılan bu yanlışın acil olarak düzeltilmesini dile getirmek için toplanmış bulunuyoruz. Gerek Anayasamız, gerekse İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ile ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü güvence altına alınmıştır. Önemli kumu görevlerinde bulunan ve topluma örnek olması gereken kişiler ile topluma mal olmuş siyasetçi, yönetici, sanatçı, oyuncu ve sporcu gibi kişilerin özel yaşam alanlarının daha dar olduğu ve bu kişilerin özel yaşamına ilişkin yapılan haberlerin, yayınlanan resim yada karikatürlerin veya bunlara yöneltilen eleştirilerin hoşgörüyle karşılanması gerektiği yer almaktadır. Gazeteci kamuyu ilgilendiren konularla ilgili haber yapar. Yöneticilik vasfı taşıyan kişilerin ahlaki olarak örnek olmaları gerekir. Hal ve tavırlarıyla, devlet kaynaklarını kullanmada, ekonomik tasarruflarında, özel yaşamlarında topluma örnek olmaları gerekir. Bunun için de Kamu yararı bulunduğu toplumu ilgilendirdiği oranda bu kişilerin hayat öyküleri ve yaşamları basın tarafından yayın konusu yapılabilir. Çünkü kamunun haber alma hakkı, kural olarak üstün kurumsal yarar olarak öncelikli kabul edilir ve topluma mal olmuş kişilerin özel yaşamına ilişkin hususların basında yer alması, kişilik hakkının ihlali sayılmaz.

Bir kaymakamın makamının mehabeti ile izah edilmeyecek bir biçimde, aralarında asker eşi de bulunan farklı hanımlarla aşırı yakın fotoğraflar çektirmesini, ‘özel hayatın gizliliği’ alanına dahil etme manasına gelen kararın en kısa zamanda düzeltilmesi ve Dursun Suna’nın mağduriyetine son verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yapanın dahi rahatsız olduğu anlaşılan böylesi davranışları özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirmenin, toplumsal ahlak açısından asla hoş görülemeyecek neticeler doğurabilme istidadını da unutmamak gerekmektedir. Bu haksızlığı ve zulme kulak tıkayanlar, bu olay karşısında kafasını kuma sokan basın örgütleri, bu yanlışa bilinçli bir şekilde yer vermeyen yerel ve yaygın medyadaki gazeteler, ajanslar, televizyonların bu tutumlarını da kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. 

Konunun aciliyetle ele alınarak Dursun Suna'nın bir an evvel özgürlüğüne kavuşturulması için ilgilileri ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Hep birlikte gazeteci Dursun Suna’ya özgürlük diyoruz" dedi.

adem-alemdar3.jpg

ALEMDAR: BU KARARDAN BİRAN ÖNCE DÖNÜLSÜN

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar ise yaptığı konuşmasında, Dursun Suna’nın suçsuz olduğunu belirterek, “Cezaya konu olan yapılan haberde gazeteci Dursun Suna’nın imzası bulunmamasına rağmen, bir hukuk skandalı olarak Dursun Suna’ya ceza verilmiştir. Gazeteciler kamu görevi yapmaktadırlar. Burada topluma örnek olan bir yöneticinin gayri ahlaki davranışları söz konusudur. Topluma örnek olan yöneticinin bu davranışlarının haber yapılması dünyanın her yerinde haberdir. Verilen bu cezayı ve kararı kesinlikle kabul etmiyoruz. Gazeteci Arkadaşımız Dursun Suna’nın biran önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz” dedi.

TURPÇU: ALINAN KARAR KABUL EDİLEMEZ

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu ise yaptığı konuşmasında verilen bu cezanın hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu belirterek, “Verilen bu karar hiçbir şekilde kabul edilemez bir karardır, bu karar bütün kamuoyu vicdanını sızlatmıştır. Gazeteci arkadaşımız Dursun Suna’nın özgürlüğüne kavuşması için yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

GÜRER: BASININ ÜZERİNDEKİ BASKI KALDIRILMALI

Programa katılan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise basının özgür ve bağımsız olarak görevlerini yapmaları gerektiğini belirterek, “Her platformda ifade ettiğimiz gibi demokratik toplumların olmazsa olmazı olan basının özgür bir şekilde görev yaparak, kamunun haber alma hakkını sağlamaları gerekmektedir. Bugün Dursun Suna’ya verilen bu ceza basının üzerinde olan baskıyı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Ben Gazeteci Dursun Suna’nın ailesine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, sadece görevini yaptığı için ceza alan Dursun Suna’nın biran önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyorum” dedi. Basın Açıklamasının ardından İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün ve yönetim kurulu üyeleri Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan’ı ziyaret ettiler. Haber Merkezi