"Dünyayı Turuncuya Boya" hareketi

"Dünyayı Turuncuya Boya" hareketi

BM'nin dünya çapında organize ettiği "Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası", İBB Başkanı Topbaş ve BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Gisladottir tarafından Kız Kulesi'nde başlatıldı- Kampanya kapsamında İstan

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler'in (BM) dünya çapında organize ettiği "Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası", İstanbul'da başladı. Kampanya kapsamında İstanbul'daki sembol yapılar turuncu renkte aydınlatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Kız Kulesi'ndeki programda yaptığı konuşmada, İstanbul'un dünyanın merkezi ve tarihin çeyiz sandığı denilen bir nokta olduğunu belirterek, kampanyanın 25 Kasım-10 Aralık arasında gerçekleştirileceğini söyledi.

Kampanyanın İstanbul ile New York'ta başlayacağını dile getiren Topbaş, "Zaman açısından biz daha önce başlıyoruz, New York'ta daha sonra başlayacak. 10 Aralık'ta burada kapanış seremonisini yapacağız. Bizi görenler, duyanlar ve dinleyenler, bize katılmak isteyenler bu farkındalığı her yere yaysınlar ve kadına şiddet artık son bulsun. Beraberce huzur, barış ve güzellik içerisinde yaşayalım, hepimize mutluluklar yansısın" diye konuştu.

Kadına şiddetle ilgili istatistiki bilgiler de veren Topbaş, "Kadına şiddete 'dur' diyoruz. Medeni insanların da bu hassasiyeti ortaya koymalarını istiyoruz" dedi.

 

- "Turuncu iyimserliğin rengi"

BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Ingibjorg Gisladottir ise bugünün, BM'in kadına karşı şiddetle mücadele için başlattığı 16 günlük aktivizim kampanyasının başlangıç günü olduğunu söyledi.

Küresel olarak kadına ve kızlara yönelik şiddet salgınına karşı farkındalık yaratmak için eyleme geçtiklerini ve bunun için binaları turuncu renge boyamak istediklerini ifade eden Gisladottir, turuncuyu iyimserliğin ve enerjinin rengi olduğu için seçtiklerini vurguladı. 10 Aralık'a kadar paydaşlar ve bireylerin turuncu renk altında birleşerek farkındalık yaratacağını dile getiren Gisladottir, şöyle konuştu:

"Böylesi neşe ve iyimserlik renginin seçilmesini garip bulabilirsiniz. Ama biz kadına şiddeti durdurmak konusunda iyimseriz ve bu dünyayı değiştireceğiz. Ne yazık ki, hiçbir ülke kadına karşı şiddet mevzusunda özgür kalmış değil. Dünyada kadınların yüzde 35'i şiddete uğruyor, bazı ülkelerde bu oran yüzde 75'e kadar çıkıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ev içi şiddet araştırmasına göre de Türkiye'de kadınların yüzde 35'i fiziksel ve cinsel şiddete maruz. Rakamlar korku verici ve kabul edilemez. Bizim uyanmamazı gerektiren bir durum, uyandırma çağrısı. Kadına şiddete son vermek adına birleşmeliyiz."

Gisladottir, kadınlara karşı şiddetin, erkeklerle kadınlar arasında eşitsizliğin devam etmesi halinde ortadan kaldırılamayacağını dile getirerek, "Hepimizi bu davamıza katılmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

 

- Köprüler, tarihi yapılar turuncu renkte ışıklandırıldı

"Dünyayı Turuncuya Boya" hareketi olarak da tanıtılan 16 günlük kampanya kapsamında, Boğaziçi Köprüsü ve Kız Kulesi'nin de aralarında olduğu sembol yapıtlar turuncu renkte aydınlatıldı. Bu kapsamda, kent genelinde çeşitli mecralarda ve kamu binalarında çağrılar yapılacak.

Türkiye'yle beraber tüm dünyada geniş yankı bulması hedeflenen çağrı kapsamında aralarında Ankara, İzmir, Gaziantep, Eskişehir ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu birçok şehir turuncuya bürünecek. Dünya genelinde 70'i aşkın ülkede; Niagara Şelalesi, Avrupa Konseyi Binası, Hint Kapısı ve Ürdün'deki antik Petra Kentinin ışıklandırılmasını da içeren 450'yi aşkın "turuncu etkinlik" yapılacak.

Futbol müsabakalarında, futbolcular sahaya kadına şiddete son mesajı veren pankartlarla çıkacak. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı