"Dünyanın yaşlıları Türkiye'de ağırlanacak"

"Dünyanın yaşlıları Türkiye'de ağırlanacak"

Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı ile Dünya Yaşlılık Derneği tarafından, Türkiye'den ve yurt dışından yaşlıların tedavi ihtiyacını karşılayabilecek, sosyal hayatlarını devam ettirmelerini sağlayacak 450 kişi kapasiteli huzurevi, Ankara'da 14 bin metrekare

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı ile Dünya Yaşlılık Derneği tarafından, Türkiye'den ve yurt dışından yaşlıların tedavi ihtiyacını karşılayabilecek, sosyal hayatlarını devam ettirmelerini sağlayacak 450 kişi kapasiteli huzurevi, Ankara'da 14 bin metrekare alanda inşa edilmeye başlandı.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımına başladıkları "Yıldız Teknik Üniversitesi Umut Çınarı Yaşam ve Bakımevi"nin Türkiye'deki en büyük huzurevi olacağını belirtti.

Yaşamkent'te 14 bin metrekare alana kurulacak huzurevinde yaşlılara bakım ve tedavi hizmeti sunulacağını ifade eden Çınar, "Türkiye'nin en büyük sıkıntısı yoğun bakım üniteleri. Devlet yoğun bakım üniteleri çok yoğun. Bizim huzurevlerimizde, bakımevi koşulları olacak. Hasta, yoğun bakım gerektiren gençleri de ağırlayabileceğiz. Bu insanlar evlerinde bakılamıyor. Bir doktor, bir hemşire, yaşlı bakıcısı olması gerekiyor. Bu düşünceyle, geriatri merkezimizde 500 kişiyi içeride yaşama bağlayabileceğiz." dedi.

- "Dünyanın yaşlısını Türkiye'de ağarlayacağız."

Çınar, geriatri merkezinde yaşlıların kalacağı odaların dışında, doktorlara ait barınma ve muayene odaları, tiyatro, sinema salonu ve yaşam alanının olacağını anlattı.

Yaşam kampüsü şeklinde inşa edilecek tesiste yaşlıların aktif bir hayat süreceklerine işaret eden Çınar, "Merkezde yüzlerce çalışan ve öğretici olacak. Geniş bir istihdam olanağı sağlıyoruz. Türkiye'nin en büyük geriatri merkezinde, doktorlarımız 24 saat yaşlılara hizmet verecek. Hastanelerin yoğun bakım ünitelerini aratmayacak iyi bir hizmet vereceğiz. Biz huzurevi değil, yaşam alanı kuracağız. Türkiye'nin ve Ankara'nın sağlık turizminde marka haline gelmesi için dünyanın yaşlısını Türkiye'de ağırlayacağız." diye konuştu. Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir menfaatimiz olmadan bu ülkeye ne kazandırabiliriz diye düşündük. Türkiye'nin değil Avrupa'nın hatta dünyanın en büyük komplekslerinin iç içe geçtiği, yurt dışından gelen yaşlılar için villaların hazır olduğu, Türkiye'den gelen insanlar için yoğun bakım ünitelerinin, dinç yaşlılarımız için yaşam alanlarının hazır olduğu merkezi kurmak için adımlarımızı attık. Vakıf araziyi alarak üstüne düşen görevi yaptı. 1,5 yıl sonra hizmete girmesi için var gücümüzle çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan 11.Kalkınma Planında sağlık turizmine önem verilmişti."

Çınar, yaşlılara konforlu hayat sunulmasının hedeflendiği 450 kişi kapasiteli yaşam alanında verilecek hizmet karşılığında maddi durumu iyi olmayan hastalardan asgari düzeyde ücret alınacağını söyledi.

- Ar-ge çalışması yapacak huzur evi

Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı Genel Sekreteri Ahmet Sarıgül de üniversitenin ve vakfın merkezinin İstanbul olduğunu, Ankara'nın sağlık kalitesi açısından oldukça iyi durumda olması dolayısıyla başkentte hizmet vermeyi tercih ettiklerini dile getirdi.

Kamu yararına çalışan bir vakıf oldukları için vakfa yapılacak bağışların gider kaydedilebildiğine işaret eden Sarıgül, bu bağışların yaşlılar için kuracakları vakıfta kullanacağını söyledi.

Sarıgül, Türkiye'nin OECD ülkeleri içerisinde en hızlı yaşlanan ülkelerden olduğunu, 20-25 yılda Avrupa'daki yaşlanma oranına ulaşılacağını değerlendirdi.

Yaşlanmanın toplumsal ve bireysel olarak birçok sorunu beraberinde getirdiğinin altını çizen Sarıgül, "Yaşlanmanın her türlü sorunlu boyutu var. Bu yüzden devletin kalkınma planlarında sağlık turizmi ile ilgili planları var. Biz de devletimizin ve hükümetimizin planları doğrultusunda tesisimizi hazırladık." ifadelerini kullandı.

- "Mutluluk endeksi yüksek bir tesis"

Ankara'nın sağlık turizmi bakımından önemli bir şehir olduğunu, yabancıların marka yüzü haline geleceğini aktaran Sarıgül, "Ankara, termal suları çok önemli ve doktor kalitesi açısından başarılı bir sağlık turizmi şehri. Ankara'da 65 yaş üstü yaklaşık 650 bin yaşlı var. Başkentteki huzurevleri de çok az. Bu açıdan yaşlılar için açacağımız bu bakımevi, bir ilk olacak." diye konuştu.

"Huzurevi ve bakım merkezinin, mutluluk endeksi yüksek bir tesis olacağını" bildiren Sarıgül, şunları kaydetti:

"Yaşam alanında Yaşlılık Araştırma Merkezi kuracağız. Yaşlılık konusunda önemli araştırma yapabileceğiz. Türkiye'nin en önemli sorunu hasta bakım teknikerliği sorunu ve ara eleman sorunu. Biz de bunu düşünerek hem kendi ihtiyacımızı hem de ülkemizin ihtiyacını karşılayabilmek için teknikerlere bakım merkezlerinde iş olanağı sunacağız. Türkiye'ye sağlık turizm alanında yatırım yapmak isteyen dünyanın devleri firmaları var. Bu merkezden sonradan Avrupalı yaşlılar merkezimizi tercih edecek. Türkiye'nin en büyük geriatri merkezi olacak. Yeşil bina teknolojisi kullanacağız. Sarnıç kullanarak yağmur suyunu değerlendireceğiz. Binaları birbirine bağlayan koridorlar olacak. Kış bahçeleri, kütüphane, tiyatro ve sinema salonu, ibadethane olacak. Bilardo, masa tenisi, kuaför gibi aktivite ve özel ihtiyaçların olabileceği bölümler var. Eşyalarını sergileyebilecekleri sergi salonu. 14 bin metrekarelik yeşil alan yapacağız. Huzur ve baharı birlikte tadacak yaşlılarımız. Kreş ve düğün salonu da yapacağız. Yaşlıların yakınları burada evlenebilecek ve sakinlerimize rahatlıkla düğüne gitme fırsatı sunmuş olacağız."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :