Dünyanın gözü Kuzey Irak’ta

Dünyanın gözü Kuzey Irak’ta

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden gelen uyarılara karşın İsrail’in açık desteğini alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bugün bağımsızlık referandumuna gidiyor

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tüm uyarılara rağmen bugün bağımsızlık referandumuna gidiyor. Oy verme işleminin bugün sabah 08.00’da başlayacağı bildirildi. ABD ve Batılı ülkelerin çoğu referanduma karşı olmasa da ertelenmesi yönünde taleplerde bulunmuştu. İsrail ise açık bir şekilde referandumu destekliyor.

SANDIKLAR KURULDU

Bölge genelinde yarının tatil ilan edildiğini açıklayan referandum komisyonu, Erbil kentindeki seçim noktalarına sandıkları yerleştirilip, son hazırlıkları yaptıkları bildirildi.

Bağımsızlık referandumundan dolayı, IKBY ve diğer bölgelerde tatil ilan edildiği aktarıldı. 

TÜRKİYE, İRAN VE MERKEZİ YÖNETİM UYARDI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandumdan vazgeçmesi yolunda komşu ülleker Türkiye ve İran ile Irak hükümetiIKBY Başkanı Mesut Barzani’ye “sonuçlarına katlanırsın” uyarısı yaptı.

TEZKERE MECLİSTEN GEÇTİ

Öte yandan Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi.

TÜRKİYE VE İRAN TATBİKATTA

Türk Silahlı Kuvvetlerinin e Irak sınırı Habur’da yaptığı askerim tatbikat 1 haftayı geride bıraktı. İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kara kuvvetleri tarafından Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) sınırında tatbikat düzenlendi. İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, İran'ın kuzeybatısında bulunan ve Irak sınır bölgesi yakınlarında "Muharrem" isimli güvenlik tatbikatının yapıldığını duyurdu. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Keyvan Husrevi, İran hava sahasının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) kapandığını duyurdu.

SICAK GELİŞMELERE GEBE

Tüm uyarılarına karşın geri adım atmayan IKBY Başkanı Mesut Barzani bölgeyi resmen ateş çemberine atıyor. Referandum sonrası bölgede çok önemli gelişmelerin yaşanabileceği belirtiliyor. Türkiye askeri seçenek dahil her türlü seçeneği kullanmaktan çekinmeyeceğini bir çok kez açıklamıştı