Dünya'dan Türkiye'nin terörle mücadelesine destek mesajları

Dünya'dan Türkiye'nin terörle mücadelesine destek mesajları

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, Irak ve Ürdün'ün aralarında bulunduğu pek çok ülkeden Türkiye'nin terörle mücadelesine destek mesajları verildi.

 

Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında 24 Temmuz'da DAEŞ'e karşı başlattığı operasyona birçok ülkeden destek geldi. Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç, Irak ve Ürdün'ün bulunduğu pek çok ülke, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğuna ilişkin mesajlar verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında, "Terör örgütü DAEŞ'e karşı ortak mücadelede, Türkiye'nin bazı hava üslerini koalisyon güçlerine açmasına ve desteğine minnettarız" dedi. Türkiye'ye karşı terör saldırılarına devam eden PKK'ya karşı Türkiye'nin kendini savunma hakkı bulunduğunu belirten Kirby, "Türkiye'nin operasyonları, PKK'nın geçtiğimiz günlerde ülke içindeki terör saldırılarına misilleme olarak yapılmıştır" değerlendirmesinde bulundu. John Kirby, "Suriye'deki DAEŞ tehlikesine karşı neler yapmamız gerektiğine dair Türkiye ile müzakere içerisindeyiz ve onların işbirliği bizim için çok önemli" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk da PKK'nın terörist saldırılarına karşı Türkiye'nin kendini savunma hakkına saygı duyduklarını dile getirdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, Endonezya'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin DAEŞ'e ve DAEŞ hedeflerine yönelik eylemlerini artırmasının iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile hafta sonu telefonda görüştüğünü kaydeden Cameron, "Terörle mücadelede işbirliği konusunda, özellikle de Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen yabancı savaşçıların durdurulması konusunda daha fazlasını yapabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. DAEŞ üzerindeki baskının arttığını, bunun Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele konusunda yaptıklarından anlaşılacağını belirten Cameron, ülkesinin de DAEŞ ile mücadele çabalarını arttırdığını söyledi. Cameron, "DAEŞ'i sıkıştırmak ve kısıtlamak için hep birlikte yakından çalışıyoruz. DAEŞ'in yok edilmesi gerektiğini her zaman söyledik ve bu amacımızı koruyoruz" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, DAEŞ'e karşı yürütülen operasyonlardan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak teşekkür etti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Hollande'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin, DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona bağlılığı konusunda duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da terörle mücadele noktasında Türkiye'yi desteklediklerini açıkladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, terör örgütü DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon çerçevesinde Türkiye ile aynı safta olunduğu vurgulandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye'nin terörizmle ve DAEŞ ile mücadelede AB'nin önemli bir partneri olduğunu belirterek, "Türkiye'ye bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" ifadesini kullandı. İsveç devlet televizyonu SVT'ye son günlerde Türkiye'de artan terör olaylarını değerlendiren Wallström, Suruç'taki terör saldırısını, "tüm insanlığa yapılmış bir saldırı" olarak niteledi.

Wallström, "Bu saldırı, sivil insanlar yanında Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara karşı insancıl politikalarına da yapılan bir saldırıdır. Türkiye, terörizmle ve DAEŞ ile mücadelede AB'nin önemli bir partneridir. Türkiye'ye bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütü DAEŞ hedeflerine karşı operasyonlarıyla ilgili, "Kendi ve bizim güvenliğimizi koruma noktasında Türkiye'nin attığı her adımın yanındayız" dedi.

DAEŞ'e karşı ülkesinin savaş ve mücadele iradesinin galip geleceğini de sözlerine ekleyen Caferi, "DAEŞ, ilk Suriye'de ortaya çıktı fakat bugün tehdidi tüm dünyayı sardı" ifadesini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, "Suruç'ta yaşananların ardından Türkiye'nin DAEŞ tarafından tehdit edildiği belli. Bu yüzden Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye'nin terör saldırılarına karşı korunmasını anlayışla karşıladığını söyledi" dedi. Ürdün Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Momeni, ülkesinin, terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında Suriye'deki hedeflerin Türk ordusu tarafından bombalanmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Momeni, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesi kapsamında üslerini, uluslararası koalisyon uçaklarına açmasına ilişkin, "Ürdün, insanlığa zarar verme konusunda sınır tanımayan teröre karşı savaşta Türkiye'nin attığı adımı ve uluslararası her türlü çabayı memnuniyetle karşılar" diye konuştu.

Momeni, "DAEŞ  terör örgütüne karşı uluslararası koalisyonda 60 ülkenin yer almasının,terör tehlikesinin büyüklüğünü gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca terörün uzantılarının önüne geçmek ve şerrinden kurtulmak için bölge ile dünya ülkelerinin birleşmesi de önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

İran'ın eski cumhurbaşkanlarından ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani de "Türkiye'nin DAEŞ'le savaşa girmesi ve Amerikalılara DAEŞ mevzilerini bombalamak için İncirlik hava üssünü açması, bu terörist grubun ortadan kaldırılması için bir umut olabilir" dedi.

Rafsancani, Türkiye'nin, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini bombalamasının da bölgenin değişiminde etkili olacağını dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham ise Türkiye'nin DAEŞ ve PKK'ya yönelik operasyonlarına ilişkin, "Teröre karşı etkin bir mücadele için devletlerin çok boyutlu işbirliği yapması gerekiyor ancak bu aynı zamanda ülkelerin milli egemenliğine saygı gösterilerek uluslararası hukukun temel ilkelerine uygun olarak yapılmalı" ifadelerini kullanmıştı.

Başbakanlık, 24 Temmuz'da yaptığı açıklamada, DAEŞ terör örgütüne yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye sınırları içindeki hedeflere operasyon gerçekleştirildiğini, bu kapsamda düzenlenen hava harekatı ile örgüte ait 3 hedefin vurulduğunu bildirmişti.

Dışişleri Bakanlığı, 2 Ekim 2014'te TBMM'den alınan yetki çerçevesinde Bakanlar Kurulu'nun DAEŞ terör örgütüne yönelik hava harekatlarına katılan ABD ve uygun görülecek bazı diğer bölge ülkelerinin insanlı ve insansız hava araçlarının Türkiye'deki üslerde konuşlanmasına onay verdiğini, konuyla ilgili Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının da görevlendirileceğini duyurmuştu.