Dünya ve İstiklal Savaşı kahramanı Sivaslılar derlendi

Dünya ve İstiklal Savaşı kahramanı Sivaslılar derlendi

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜSAM tarafından "Birinci Dünya ve İstiklal Harplerinde...

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜSAM tarafından "Birinci Dünya ve İstiklal Harplerinde Şehit Düşen-Madalya Alan Sivaslılar" adlı kitap hazırlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, CÜSAM Müdürü Prof. Dr. Adnan Mahiroğulları tarafından Milli Savunma Bakanlığı arşivlerindeki belgeler ışığında, "Birinci Dünya ve İstiklal Harplerinde Şehit Düşen-Madalya Alan Sivaslılar" adıyla Sivaslı kahramanlar ortaya konuldu.

Hazırlanan kitapta, şehit ve madalya alanların hangi savaşta, hangi cephede bulundukları bilgilerine yer verildi.

Mahiroğulları, yaptığı açıklamada, kitabı hazırlamasındaki asıl amacın bu bilgileri gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı verilerini esas alarak hazırladıkları kitapta, bilgileri, köy köy, kasaba kasaba, cephe cephe tasnif ettiklerini ifade eden Mahiroğulları, şunları kaydetti:

"Milli Savunma Bakanlığından aldığımız belgelerde cepheler ve ilçeler karışık olarak verilmişti. Kitabımızda, şehitlerimizin yaşadığı köylere, şehit düştüğü cephelere, lakaplarına da yer vererek ilçe ilçe tasnif yöntemini uyguladık. Kitapta, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Divriği, Gürün, İmranlı, Gölova, Akıncılar, Yıldızeli, Kangal, Zara, Hafik, Gemerek, Elbeyli, Ulaş, Merkez İlçe gibi yerleşim birimi nüfusuna kayıtlı yaklaşık iki bin şehidimizin ismi yer almıştır. Diğer taraftan İstiklal Harbi'ne katılıp çok sayıda madalya alan Sivaslı hemşehrimiz var. Madalya alan Sivaslı hemşehrilerimin torunları, belki en büyük iftihar vesilesi olarak dedelerinin madalya aldıklarını bu kitap sayesinde öğrenmiş olacaklardır."

Mahiroğulları, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız'ın kitabın bastırılması ve şehit yakınlarına ulaştırılması konusunda büyük destekte bulunduğunu ifade ederek, kitabın parayla satılmayacağını, Birinci Dünya ve İstiklal harplerinde şehit olanların yakını olan bütün Sivaslıların kitabı ücretsiz olarak temin edebileceklerini belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada ayrıca kitabın hazırlanmasında emeği geçen başta inceleme komisyonu üyeleri olmak üzere tüm akademisyenlere teşekkür edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :