Dünya tarihi Konya Arkeoloji Müzesi’nde

Dünya tarihi Konya Arkeoloji Müzesi’nde

İlk çağlardan Roma - Bizans dönemine kadar tüm güzelliğiyle Konya'nın Arkeolojik tarihi

Konya’nın İslam tarihine kazandırdığı sayısız büyük eserlerin yanında, insanlığın ilk çağlarından Roma Bizans dönemine kadar bir çok tarihi eseri de içinde bulundurarak, dünya tarihindeki önemini kanıtlıyor.  Çatalhöyük’de başlayan insanlık tarihi o günden bu güne kadar ardında bir çok izi bırakarak gelişti. Konya ve çevresinde yaşanan insanlık tarihinin izleri Konya Arkeoloji Müzesi’nde tüm güzelliğiyle ziyaretçileri bekliyor. Konya Arkeoloji Müzesi ilk olarak 1901 yılında Karma Ortaokulu’nun yanındaki binada açılarak insanlık tarihinin izlerini sergilemeye başladı. Bu binanın dar gelmesinden sonra 1927 yılında Mevlana Müzesi’nin bahçesinde sergilenmeye başlayan eserler, daha sonra 1953 yılında İplikçi Camii’ne taşındı. Konya’nın barındırdığı insanlık  tarihi izlerine her geçen gün yenisi eklendi. Sonunda dolup taşan eserler 1962 yılında Sahip Ata Caddesinde Arkeoloji Müzesi binası yapılarak buraya taşındı.

foto--(157).jpg

İnsanlık tarihini en güzel kanıtlarla ispatlayan Konya Arkeoloji Müzesi’ni gezdik. İşte; dünyayı gezmiş hissi uyandıran Konya Arkeoloji Müzesi…

foto--(102).jpg

foto--(108).jpg

foto--(109).jpg

foto--(113).jpg

 

 

Neolitik Çağdan Roma – Bizans dönemine

Konya Arkeoloji Müzesi’nde  Neolitik Çağdan başlayarak, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu) Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Devrine ait eserler sergileniyor.  Neolitik Çağ Eserleri (M.Ö. 6500-5300) Erbaba, Süberde, Çatalhöyük kazılarında bulunan Neolotik Çağ eserlerinin yanı sıra elde yapılmış pişmiş toprak kaplar obsidien ve çakmak taşından yapılmış ok ve mızrak uçları yer almaktadır.

foto--(123)-001.jpg

Eski Tunç Çağı Eserleri (M.Ö. 3000-1950) Bu devire ait eserler genellikle Sızma ve Karahöyük kazılarından gelmiştir. Ayrıca Beyşehir Gölü çevresinden gelen ve Göller Bölgesi'nin tipik özelliklerini taşıyan üzeri yivli pişmiş toprak kaplar sergilenmektedir.

foto--(93).jpgfoto--(121).jpgfoto--(129).jpg

Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri) Çağı Eserleri (M.Ö. 1950-1750) Konya Karahöyük'te 1952 yılından beri yapılan sistemli kazılarda elde edilen çarkta yapılmış, çok çeşitli formlarda pişmiş toprak kaplarla, üzüm salkımı şeklinde kandiller, hayvan biçimi kaplar, bronz halkalar, silindir mühürler bulunmaktadır.

foto--(77).jpg

foto--(83).jpg

Demir Çağı Eserleri (M.Ö. 8. 7. 6. yüzyıl) Konya Aladdin Tepesi'nde bulunan üzeri figürlü Frig Devri kap parçaları, Konya Karapınar İlçesi'nin 20 km kuzeyinde Kıcıkışla'da bulunan çeşitli formlarda Frig Devri boyalı kapları, Urartu'lara ait bronz fibulalar (iğne) üzeri figürlü plakalar vardır. Kıcıkışla'da Frig kapları ile birlikte çeşitli formlarda yapılmış pişmiş toprak, boyalı Lidya kapları yer almaktadır.

foto--(96).jpg

foto--(97).jpg

foto--(98).jpg

 

Klasik Devir Eserleri (M.Ö. 480-330) Bu döneme ait Kıcıkışla'dan gelen üzeri parlak siyah boyalı ithal malı kyliks'ler, lekythos'lar ve üzeri siyah figür tekniğine göre işlenmiş bir oinokhoe vardır.

 

Hellenistik Devir Eserleri (M.Ö. 330-30) Çeşitli formlarda yapılmış, üzeri parlak perdahlı, tabaklar, çanaklar ile derin oymalı bir kap kalıbı parçası yer almaktadır. Roma Devri Bronz Heykelcikleri (M.Ö. 30-M.S. 395) Bir vitrinde, bronzdan yapılmış, Roma Devri Hermes, Eros ve boğa heykelcikleri vardır.

foto--(32).jpg

foto--(47).jpg

foto--(49).jpg

foto--(72).jpg

 

ROMALI KOLONİ KRALLARININ MEZARLARI

Günümüzden 2 bin 300 yıl önce Konya ve çevresinde Romalılar yaşadı. Yaşadıkları dönemlerde Konya’yı yöneten Koloni kralları da arkalarında büyük bir şehri bırakarak öbür dünyaya göç ettiler. Romalı Koloni Kralları öldükten sonra gömülüşleri büyük törenlerle birlikte büyük mezarlarla uğurlandı. İşte bu Romalı Koloni Krallarının yattığı Krallara layik mezarları Konya Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.  Romalılar büyüleyici güzellikte yaptıkları eserler olan M.Ö. 30-M.S. 395 devirden Beyşehir İlçesi, Yunuslar Köyü'nde bulunan Sidemara tipi sütunlu mermer Herakles Lahdi (M.S. 250-260) Iconium (Konya) nekropolünde bulunan Sidemara tipi sütunlu ve Pamphylia tipi girlandlı mermer (M.S. 2. 3.yüzyıl) lahitleri ile bir Poseidon heykeli, pişmiş toprak lahitler, yatay vitrinlerde aynı devirden kalma pişmiş toprak kandiller, koku kapları, cam gözyaşı şişeleri, parfüm kapları, deney tüpleri, bardaklar, sürahiler ve cam bilezikler, altın yüzük ve küpeler, kıymetli taşlardan yapılmış yüzük kaşları, fildişi tarak ve manikür aletleri sergilenmektedir.

 

foto--(42).jpg

foto--(51).jpg

Bizans Devri Eserleri (M.S. 395-1453) Müzemizce 1990 yılında Sille, Tatköy'de yapılan kazıda Tatköy Kilisesi'nden elde edilen ve M.S. 6.yüzyıla tarihlenen 6,30 x 3,50 m. boyutlarındaki taban mozaiği ve Çumra, Alibeyhöyük, Kilise Mevkii'nde 1991 ve 1992 yıllarında yapılan kazılarda elde edilen taban mozaikleri sergilenmektedir. Bir vitrinde ise yine Bizans Devrinden, bronz kapı tokmakları, kazan kulpları, rölikerler, haçlar, markalar ve ok uçları vardır.

foto--(4).jpg

foto--(8).jpg

foto--(24).jpg

foto--(153).jpg

BAHÇEDEKİ ESERLER

Revaktaki Eserler Müze girişindeki revakta, Sille'den ve Konya merkezinden gelen Bizans Devri, taş ve mermerden yapılmış mimari parçalar, mezar taşları ile Roma Devrinden (M.S.2., 3.yüzyıl) mezar stelleri sergilenmiştir. Ön bahçede, taş ve mermerden yapılmış Roma Devri (M.S.2. 3.yüzyıl) heykelleri, lahitleri, mezar sandukaları ve stelleri, kül kutuları, mezar aslanları, sütun başlıkları ile yazıtlar görülmektedir. Bu yazıtlardan St. Paul'ün ziyaret ettiği şehirler olan Iconium, Derbe ve Lystra yazıtları çok önemlidir. Servet R. Çolak – Memleket 

foto--(157)-001.jpg