Dünya Su Haftası

Dünya Su Haftası

Stockholm'deki Dünya Su Haftası bu yıl "Su ve Enerji" ana temasıyla işleniyor

STOCKHOLM (AA) - İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Dünya Su Haftası, "Su ve Enerji" ana temasıyla işleniyor.

2008 yılında "Çevre Sağlığı", 2009 yılında "Sınır Aşan Sular", 2010 yılında "Su Kalitesinin Korunması", 2011'de "Kentleşme ve Su", 2012'de "Su ve Gıda Güvenliği", 2013'te "Uluslararası Su İşbirliği" ana temalarının işlendiği Dünya Su Haftası, bu yıl "Su ve Enerji" ana temasıyla gerçekleştiriliyor.

Başkent Stockholm'deki Aalvsjö Fuar Merkezi'nde yapılan etkinliğe 110 ülkeden aralarında akademisyenler, uzmanlarr, projeleri olan genç gruplar olmak üzere 3 bine yakın kişi katılıyor. Katılımcılar, düzenlenen seminer, panel ve toplantılarda gıda problemlerinin çözümü, su kaynakları ve gıda güvenliği arasındaki bağlantı ile genel olarak insan sağlığı su ve gıda konularını işleyerek küçük gruplar halinde farklı salonlarda farklı konuları ele alıyor.

Ayrıca projeleriyle etkinliğe katılan 26 ülkeden genç gruplar, gençlik ödülü için yarışacak. Türkiye'den de DSİ tarafından desteklenen genç ekip yarışmaya katılıyor. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve Dünya Su Haftası Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Doğan Altınbilek, 2002 yılından beri etkinliğe katıldığını bildirdi. 

Dünya Su Haftası etkinliğinin 24 yıldır yapıldığını ve Avrupa'nın en büyük etkinliği olduğunu anlatan Altınbilek, İsveç hükümetinin çabalarıyla bu konunun artık kıtalararası etkinliğe dönüştüğünü söyledi.

Altınbilek, Afrika, Güney Amerika ve Asya'dan uzmanların bu haftaya ilgi gösterdiklerini ve İsveç'in özellikle Afrika'ya bu konuda destek sağladığına değinerek, "Bu seneki ana tema 'Su ve Enerji'. Enerji için su gerekiyor ve suyu bir yere taşımak için enerji gerekiyor. Yani su için enerji, enerji için su gerekli. Bu toplantılarda bu konuları görüşüyoruz" dedi.

 

-Türkiye ekibi, Gençler Su Ödülü'nde iddialı

Öte yandan İzmir Özel Rota Koleji öğrencilerinden Helin Vardar ve Sude Acı, su konusundaki projeleriyle yarışmaya katılıyor. Fabrikalardaki atık sudan kromları ayrıştırmak için projeleri bulunduğunu anlatan ekip üyeleri, boya kullanarak daha ucuz krom tutabilen bir sistem geliştirdiklerini belirtti.

Yarın Stockholm Grand Hotel'de yapılacak galayla 15 bin dolarlık birincilik ödülü sahibini bulacak. Ödülü İsveç Veliaht Prensesi Victoria takdim edecek. 5 Eylül'de sona erecek etkinliğin son gününde bir bildiri yayımlanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı