Dünya nüfusunun üçte biri hala tuvalete sahip değil

Dünya nüfusunun üçte biri hala tuvalete sahip değil

DSÖ ve UNICEF'in ortaklaşa hazırladığı rapor, dünya nüfusunun üçte biri için tuvaletlerin hala lüks olmayı sürdürdüğünü, bu durumun su kaynaklarını kirlettiğini ve kamu sağlığını tehlikeye attığını gösterdi

Sanayileşmiş Batı ülkelerinde olmazsa olmaz olarak kabul gören tuvaletlerin, dünya nüfusunun üçte biri için hala lüks olmayı sürdürdüğü bildirildi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) ortaklaşa hazırladığı raporda, herkesin temiz suya ve hıfzıssıhha olanaklarına erişmesi, açlık, yoksulluk, hastalıklar ve eşitsizlik konularında 2000 yılında belirlenen küresel hedefler değerlendirildi. 

Raporda, dünya nüfusunun üçte birinin hala tuvaletlere sahip olmadığı, bu durumun, su kaynaklarını kirlettiği, kamu sağlığını tehlikeye attığı, çocukların yetersiz beslenmesi ve gelişimlerinin sekteye uğramasına katkıda bulunduğu belirtildi.  

DSÖ'nün kamu sağlığı biriminin yöneticisi doktor Maria Neira, dünyada herkes hıfzıssıhha olanaklarına sahip olana dek su kaynaklarının kirlenmeye devam edeceğini ve çok sayıda insanın kirli suyun neden olduğu hastalıklardan yaşamlarını yitirmeyi sürdüreceğini söyledi. 

Raporda 1990 yılından bu yana dünyada 2,1 milyar insanın daha iyi hıfzıssıhha koşullarına sahip olduğu, 2,4 milyar insanın durumunda ise iyileşme gözlenmediğini, bu 2,4 milyar arasında yer alan 946 milyon kişinin tuvalet ihtiyaçlarını açık alanlarda gidermeye devam ettiği kaydedildi. 

Özellikle Hindistan'da 640 milyon insanın tuvalet ihtiyacını, gerekli koşullar bulunsa bile açık alanlarda giderdiği, Hindistan'da hükümetlerin, her eve tuvalet yapma sözü vermesine rağmen insanların sağlığa aykırı alışkanlıkların tehlikeleri konusunda eğitilmesi için çok az şey yapıldığı belirtildi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı