Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

Zirvenin sonuç bildirgesinde, her yıl hicri takvimde zilhicce ayının dokuzuncu gününün "Dünya Müslüman Kadınlar Günü" olarak kutlanması kararlaştırıldı- TASAM Başkan Danışmanı ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Ercan: - "Müslüman

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı sona erdi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Malezya İslam Kalkınma Müdürlüğü, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Dünya İslam Forumu, Malezya Kadın, Aile ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı tarafından Putra Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılan zirvenin kapanış törenine Malezya Kadın, Aile ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Ruhani Abdul Kerim, Türkiye'den Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, AK Parti milletvekilleri Tülay Kaynarca ve Radiye Sezer Katırcıoğlu, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile çeşitli sivil toplum kuruluşları katıldı.

Malezya Kadın, Aile ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Ruhani, törende yaptığı konuşmada, zirvede Müslüman kadınların dünya barışındaki rolünün ne kadar önemli olduğunun ele alındığını, dünyanın dört bir tarafından gelen temsilcilerin çeşitli problemleri tartışma fırsatı bulduğunu söyledi. Ruhani, "Bu tür birliktelikler Müslüman kadınların birlik ve beraberliğini arttıracaktır." dedi.

Ruhani, Türkiye'den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ersoy ve TASAM Başkanı Süleyman Şensoy'a zirveye katkıları dolayısıyla hediye takdim etti.

Törende, Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi'nin üç gün süren oturum ve görüşmeleri sonucu ortaya çıkan 13 maddelik sonuç bildirgesi de yayımlandı.

Bildirgede, dünya genelinde eğitimli Müslüman kadınların sayısının artırılması için çalışmalar yapılması, Müslüman kadınların bilim, hukuk gibi alanlardaki hakları ile genel anlamda uluslararası rollerinin artırılması, islamofobi, radikalizm, cinsiyet ayrımcılığı ve cehaletle mücadelede Müslüman kadınların fikirlerine daha çok önem verilmesi, Müslüman kadınların barış ve toplumsal kalkınma konularındaki çalışmalarını yönlendirecek Dünya Vicdan Konseyi adıyla bir düşünce kuruluşunun hayata geçirilmesi ve Müslüman kadınların barış süreçlerinde inisiyatif almalarını sağlayacak Uluslararası Müslüman Kadınlar Eylem İşbirliği Ağı kurulması maddeleri yer aldı.

Ayrıca bildirgede, her yıl hicri takvime göre Kurban Bayramı'nın da içinde olduğu zilhicce ayının dokuzuncu gününün "Dünya Müslüman Kadınlar Günü" olarak kutlanacağı belirtildi.

- "Türkiye'deki kadınların başarılarını anlattık"

TASAM Başkan Danışmanı ve Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Tümay Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirvenin çok faydalı geçtiğini ifade ederek, "Zirvede katıldığımız birçok oturumda Müslüman kadınlar için neler yapılabileceğini tartıştık. Türkiye'deki kadınların başarılarını ve konumlarını burada anlatma fırsatı bulduk." dedi.

Türkiye'de kadınlara yönelik destek ve girişimler ile bunlar için verilen teşvikleri Türkiye'yi modelleyerek aktarmaya çalıştıklarını anlatan Ercan, Müslüman kadınların başarılı olabilmeleri için birlik olmaları gerektiğini kaydetti.

Ercan, "Müslüman kadınlar ancak bu programla bir araya gelerek sorunlarını paylaşma fırsatı bulabildi. Bu tür programlar sayesinde Müslüman kadınlar daha çok iletişim halinde olacak. Bu da Müslüman kadınların gelişmesine çok katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Bu zirvenin fikri, ilk defa 2014 yılında Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) adıyla Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen etkinlikte ortaya konmuş, ardından İstanbul'da Dünya İslam Forumu'nda teklif edilmişti. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bu yıl yapılan Dünya İslam Forumu toplantısında zirvenin Malezya'da düzenlenmesi kararı alınmıştı.

Dünya genelinde farklı çalışmalarıyla öne çıkan Müslüman kadınlarla benzer konularda çalışma yapanları bir araya getirmeyi, kadınların deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasını hedefleyen program, kadın merkezli çalışmalar yapan sivil toplum oluşumlarının birbirleriyle etkileşiminin geliştirilmesi ve Müslüman kadınların içinde yaşadığı toplumun yanı sıra insanlığa örnek olması yönündeki çalışmaları artırmayı amaçlıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :