"Dünya Mirası Gençlik Forumu"

"Dünya Mirası Gençlik Forumu"

Forum Yürütücü Başkanı Harmancıoğlu:- "Etkinliğimiz İstanbul'un UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan tarihi alanlarında gerçekleştirilecek. Teması çok farklı katmanlardan oluşan etkinliğimize dünyanın çok farklı ülkelerinden genç katılımcılarımız bulunuyor

İSTANBUL (AA) - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanlığınca düzenlenen Dünya Mirası Gençlik Forumu başladı.

UNESCO Dünya Mirası Eğitim Programı çerçevesinde, 40. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı vesilesiyle organize edilen etkinliğinin açılışı, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Dünya Mirası Gençlik Forumu Yürütücü Başkanı Cenk Harmancıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, etkinliğin İstanbul'un UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan tarihi alanlarında gerçekleştirileceğini belirterek, "Teması çok farklı katmanlardan oluşan etkinliğimize dünyanın çok farklı ülkelerinden genç katılımcılarımız bulunuyor. Biz de onların etkinlikten en verimli şekilde ayrılmaları için elimizden geleni yapacağız." dedi.

İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanı Dr. Halil Onur da dünyanın dört bir yanından genç temsilcileri ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi.

Forumun İstanbul Büyükşehir Belediyesi şemsiyesi altında organize edildiğini anımsatan Onur, "İstanbul, farklı kültürlere ev sahipliği yapmakta ve birbirinden farklı medeniyetlerin değerlerini 8 bin 500 yıl önceden günümüze taşımaktadır. Etkileyici bir dokuya sahip olan İstanbul'da başlayan forumun başlıca hedefi gençlerin kültürel miras konusundaki uzmanlarla bir araya gelerek kültürler arası alışverişi öğrenmelerini sağlamaktır." ifadesini kullandı.

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise, 40. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'na İstanbul olarak ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını dile getirerek, "Kentimiz binlerce yıldır hoşgörünün, farklı inanç ve tarzda insanların birlikte yaşadığı, farklı imparatorlukların başkentliğini yapmış bir şehirdir. Farklı katmanları bir arada bulunduran bu şehrin sizler tarafından ziyaret edilmesi de bizi memnun etmektedir. Biz Müslümanlar için Ramazan ayı sadece aç kalma ayı değil hoşgörünün hissedildiği bir aydır. Böyle bir ayda bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Gültekin, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını şiddetle kınayarak, saldırının sadece İstanbul'a değil tüm dünyaya yapıldığını vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ise toplantıda gençlerin pek çok konuyu tartışacaklarını belirterek, "Gençler dünyada barışı ve kardeşliği yaymak için buradalar. Bu forumun gerçekleşmesinde emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. 1985 yılından bu yana İstanbul Dünya Miras Listesinde yer alıyor. İstanbul'u tarihi dokusunu bozmadan geleceğe taşıma noktasında büyük hassasiyetle çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

İstanbul'un görülmeye değer bir şehir olduğunu, yabancı ülkelerden gelen gençlerin kendi gözleriyle göreceğini aktaran Baraçlı, geleceğin şehirlerini inşa ederken tarihi mirası korumanın öneminin farkında olduklarını ve yaşanabilir kentlerin oluşturulması için çaba gösterdiklerini belirtti.

Dünya Mirası Gençlik Forumu toplantısına 35 ülkeden gelen 22 ile 28 yaş arasındaki gençler, fikir alışverişinde bulunacak, seminerlere, atölye çalışmalarına ve gezilere katılma fırsatı bulacak.

Toplantı 12 Temmuza kadar devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :