Dünya Mimarı Sinan’ı saygıyla anıyoruz

Dünya Mimarı Sinan’ı saygıyla anıyoruz

İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği Üyesi Mimar Asuman Bozdağ, 9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Dünya Mimarı Sinan’ı ölümünün 427. yılında saygı ve şükranla anıyoruz” dedi.

Mimar Sinan’ın dünyadaki gelmiş geçmiş en büyük mimar olarak, günümüze kadar geldiğine dikkat çeken Bozdağ, bıraktığı miraslara sahip çıkmak konusunda herkese büyük sorumluluklar düştüğünü vurguladı. Bozdağ, Mimar Sinan’ın hiçbir eserinin bir diğerinin kopyası ve benzeri olmadığını kaydederek, “Bizlere düşen bu bağlamda;  ülkemiz mimarlığında sürekliliği ve yenilikçiliği korumaya yönelik, yaşama ve kentlerimize sahip çıkmak olmalıdır. Tek tip ruhsuz binalarla gelişim sağlamamız mümkün değildir. Eserleriyle değer kazanan kentimizin, mimarca yaklaşımlarla şekillendiği bir gelecek umut ediyorum” diye konuştu.

Yaşamına 365 eser sığdırdı

Ustalık eseri Selimiye Camii’ni 87 yaşında tamamladığını hatırlatan Bozdağ, yaşamına 365 eseri sığdırdığın kaydetti. Asuman Bozdağ, şöyle konuştu: “Kayseri’de doğmuş, Sultan Selim döneminde İstanbul’a gelmiş ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptığı köprüyle dikkat çekmiş ve baş mimar ünvanlını almıştır. Ustalık eseri Selimiye Camiini 87 yaşında tamamlamıştır. Yaşamına bildiğimiz 365 eseri sığdırmıştır. Mimar Sinan çağının karakterine uygun ve hassasiyetiyle akustik, ses, ışık, gölge, hacim, renk benzeri konularda yapısal tüm zenginlikleri etkileyici ve sakin mühendislik dehasıyla birleştirip günümüze eşsiz eserleri miras olarak bırakmıştır.”