Dünya Kobi Forumu

Dünya Kobi Forumu

Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Uyanık:

Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Uyanık, Dünya KOBİ Forumu sayesinde KOBİ'lerin küresel toplulukta çok efektif bir şekilde temsil edileceğini belirterek, "O yüzden de bu, tarihi bir dönüm noktası" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu merkezinin açılış töreninde konuşan Uyanık, uzun zamandır Dünya Bankası'nda KOBİ'lerin sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmalar yaptığını anlattı.

Uyanık, KOBİ'lerin hem büyüme hem de istihdam açısından taşıdığı kritik öneme rağmen, kurumların ilgisini bu alana çekme konusunda gidilecek yol olduğunu söyledi.

KOBİ'lerle ilgili bir çok engelin bulunduğunu kaydeden Uyanık, "Bunlardan bazıları; daha kolaylaştırıcı bir ortamın sağlanması, finansmana erişim, finansal istikrarla bağlantılı regülasyonların beraberinde getirdiği istenmeyen koşullar, mekanizmaların tesis edilmesi, potansiyel piyasalara KOBİ'lerin erişiminin sağlanması ve KOBİ'lerin değer zincirine katılması. Bu listeyi daha da uzatabiliriz" diye konuştu.

Uyanık, bu engellerin kaldırılması konusunda meslektaşlarıyla tartışmalar yaptıklarını aktararak, şunları söyledi:

"Bu tartışmalar neticesinde şu konuda uzlaştık. Gerçekten küresel bir organizasyon kurmak ve KOBİ'leri ele almak gerek. Bu organizasyonun kar amacı gütmeyen küresel bir STK yapısında olması gerek. Ayrıca, bu organizasyonda dünya çapında iş birliği ve ortaklıklar için açık ve de kapsayıcı bir platform sağlanması gerek. Dünya KOBİ Forumu iş birliği, ortaklık ve sinerji yaratmakla ilgili. Bu platform, çok taraflı olarak düşünce kuruluşlarıyla, politika yapıcılarla ve iş çevresiyle iş birliği yapacak. Forumu sayesinde küresel toplulukta KOBİ'ler de çok efektif bir şekilde temsil edilecek. 

Dünya KOBİ Forumu'nda 3 boyutlu aktiviteler planladıklarını da dile getiren Uyanık, "Bunlardan birincisi Ar-Ge, ikincisi danışmanlık hizmetleri ve üçüncüsü de iş platformları. Planımız buradaki araştırma ve hak savunuculuğunu hemen hayata geçirmek ve bunu yaparken de danışmanlık hizmetleriyle bunu el ele yürütmektir. KOBİ'lerin etkinliği, hızı, verimliliği, kazancı ve nihai olarak refah düzeyinin artırılmasının mümkün olması için önümüzde bir fırsat var. O yüzden de bu tarihi bir dönüm noktası" ifadelerini kullandı.

 

- "Türkiye'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından biri KOBİ'lerdir"

 

ICC Genel Sekreteri John Danilovich ise KOBİ'lerin hükümetlerarası ve uluslararası düzeyde güçlü bir sese ihtiyacı olduğunu belirterek, "KOBİ'ler istihdam yaratma ve ekonomiye katkıda bulunması açısından hayati öneme sahip. Türkiye'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından biri KOBİ'lerdir" dedi.

Türkiye'nin G20 ülkesi olarak KOBİ'lere önem verdiğini kaydeden Danilovich, şunları ifade etti:

"Türk hükümeti kilit öncelikleri belirlemiş durumda ve bu konuda şampiyonluğu elinde tutmaktadır. Dünya KOBİ Forumu sayesinde küçük işletmeli şirketler de küresel düzeyde somut bir şekilde desteklenecektir.  ICC, KOBİ'leri küresel düzeyde temsil etmektedir ve Türkiye'yle çalışarak KOBİ'lerin potansiyelinin daha iyi ortaya konulması için desteğe hazırdır. Bu ortaklık küresel düşünüp, yerel hareket etmenin de en güzel örneğidir."

Danilovich, konuşmasını, KOBİ'lerin yaptığı Ar-Ge çalışmalarının son 10 yıllık dönemde yüzde 300 arttığı bilgisini vererek, "Bu rakam büyük şirketlerde yüzde 20 ile sınırlı kaldı. Dünya KOBİ Forumu bunu da harekete geçirebilir. KOBİ'lerin desteklenmesi ve güçlü yanlarının ortaya çıkarılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı