Dünya İnsani Zirvesi taahhütleri MIKTA uzmanlarının merceğinde

Dünya İnsani Zirvesi taahhütleri MIKTA uzmanlarının merceğinde

"Dünya İnsani Zirvesi Sonrası Sürece İlişkin MIKTA Uzmanlar Toplantısı" yarın İstanbul'da yapılacak- Toplantıda MIKTA ülkelerinden uzmanlar zirve sırasındaki ortak taahhütlerde kaydedilen gelişmelerle gelecek dönemde yapılacak çalışmaları değerlendirecek-

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Ulusoy, doğal afetlerin yol açtığı insani krizlerin, altyapı ve kalkınmışlık düzeyi yetersiz olan ülkelerde göç ve mülteci hareketlerine neden olduğunu vurgulayarak "Böyle bir sarmal var. İşte bu sarmalı giderme konusunda MIKTA ülkeleri olarak ne yapabiliriz konusunda görüş alışverişi yapmak ve bu sarmalı kırma yönünde çalışmalarımızı ilerletmek istiyoruz." dedi.

İstanbul'da yarın yapılacak, "Dünya İnsani Zirvesi Sonrası Sürece İlişkin MIKTA Uzmanlar Toplantısı"na Meksika-Endonezya-Güney Kore-Türkiye-Avustralya (MIKTA) ülkelerinden uzmanların yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Eşgüdüm Ofisinden yetkililerin katılması bekleniyor.

Uzmanlar, Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) sırasında MIKTA ülkeleri tarafından açıklanan ortak taahhütlerde kaydedilen gelişmeleri ele alarak gelecek dönemde gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Toplantının başkanlığını yapacak Büyükelçi Ulusoy etkinlik öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Etkinliğin Türkiye'nin bu yılki MIKTA oluşumu dönem başkanlığı çerçevesinde düzenleneceğini ifade eden Ulusoy, toplantıda DİZ sonrası sürecin ve zirve sonuçlarının takibinin ele alınacağını belirtti.

Türkiye'nin 1 Ocak 2017'de devraldığı MIKTA dönem başkanlığı çerçevesinde toplam 16 etkinliğin düzenlenmesinin planlandığını söyleyen Ulusoy, bu toplantının da yapılacak ilk etkinlik olması bakımından önemli olduğuna işaret etti.

BM Genel Sekreterinin inisiyatifi olarak ortaya çıkan DİZ'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Türkiye'nin ev sahipliğinde ilk kez geçen yıl İstanbul'da düzenlendiğini hatırlatan Ulusoy, zirveye hükümetler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör dahil geniş bir yelpazeden 9 bin kişinin üzerinde katılım sağlandığının altını çizdi.

DİZ çerçevesinde insani krizlerin önlemesi ve insani sistemin iyileştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Ulusoy, bu kapsamda göç ve mülteciler konusunda neler yapılabileceğinin de değerlendirildiğini belirtti.

Büyükelçi Ulusoy, cuma günkü MIKTA Uzmanlar Toplantısı'nda, MIKTA üyeleri arasında göç ve mülteciler konusunda yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi, DİZ sırasında MIKTA ülkelerinin verdiği ortak taahhütlerin uygulanma süreçlerinin değerlendirilmesi ve gelecekte neler yapılabileceğinin ele alınmasının amaçlandığını kaydetti. Ulusoy, şöyle devam etti:

"Esasen MIKTA ülkelerini bir araya getiren insani krizler konusunda önemli bir husus da doğal afetler. İnsani krizlerin bir kısmı yanardağ patlaması, tsunami, deprem gibi doğal afetlerin sonucu doğuyor. Bu krizler de meydana geldiği ülkelerde altyapı ve kalkınmışlık düzeyinin yetersiz olması durumunda göç ve mülteci hareketlerine yol açıyor. Böyle bir sarmal var. Bu sarmalı giderme konusunda MIKTA ülkeleri olarak ne yapabiliriz konusunda görüş alışverişi yapmak ve bu sarmalı kırma yönünde çalışmalarımızı ilerletmek istiyoruz."

Ulusoy, bu hedef doğrultusunda 24-25 Mayıs'ta Meksika'da düzenlenecek "Afet Risklerinin Azaltılması Konusunda 5. Küresel Platform" çerçevesinde MIKTA ülkeleri olarak ortak bir yan etkinlik yapmak istediklerini dile getirdi.

MIKTA oluşumunun, üye ülkeler arasındaki istişare ve eşgüdümü sağlayarak küresel ve bölgesel sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan esnek bir platform olduğunu ifade eden Ulusoy, Türkiye'nin MIKTA dönem başkanlığının ise ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, terör ve güvenlik konusundaki iş birliği ile göç ve mülteciler olmak üzere üç temel başlığa öncelik verdiğini söyledi.

- Dünya İnsani Zirvesi'nin 1. yıl dönümü

MIKTA dönem başkanlığından ayrı olarak, Türkiye'nin DİZ'in 1. yıl dönümü vesilesiyle ve ilgili BM kuruluşlarıyla 18-19 Mayıs'ta İstanbul'da bir konferans planladığını da belirten Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konferansın konusu, esasen Türkiye'nin insani yardım alanındaki temel felsefesini yansıtan 'kalkınma odaklı insani yardımlar'. Bir ülkede insani kriz olduğunda, ülkeler ilk etapta oraya gidip acil insani yardım sağlıyorlar. Bu acil insani yardımlar o andaki krizi hafifletiyor ama krizin tekrarını önlemek için o ülkelerin kalkınma çabalarını ve böylelikle direncini güçlendirmek gerekiyor. Krizlerin tekrarlanması ve müzmin bir hal alması özellikle kalkınma sorunları olan, gelişmemiş, altyapısı bulunmayan ülkeler için söz konusu. Onun için kalkınma yardımları da insani yardım çabalarıyla birlikte yürütülmeli. Bu DİZ'de kabul gören bir anlayış olarak ortaya çıktı. Türkiye, zirve sürecinde bu konuda öncülük yaptı."

Zirvede BM'nin ilgili birimleri ve Dünya Bankası gibi diğer kuruluşları bir araya gelerek insani yardımların kalkınma yardımlarıyla yapılması konusunda ortak bir beyanda bulunduğunu anımsatan Ulusoy, iki sürecin bir arada yürütülmesinin ciddi iş birliği kültürünü gerektirdiğine de dikkati çekti.

Ulusoy, "Türkiye, uluslararası yardımlarında söz konusu iş birliğini, Dışişleri'nin eş güdümünde ve AFAD, TİKA ve Kızılay gibi paydaşların katılımıyla ulusal düzeyde sağladığı için edindiğimiz tecrübeleri bu süreçte paylaşıyoruz. Bu amaçla da sürecin daha önce Kopenhag ve Dakar'da yapılan toplantılarından birine de biz ev sahipliği yapıyoruz. DİZ’in düzenlendiği tarihlere de yakın olduğu için, bu vesileyle toplantı sırasında 1. yıl dönümünü kutlamış olacağız." diye konuştu.

Büyükelçi Ulusoy, Bakanlığın düzenleyeceği toplantıya BM'nin çeşitli birimleri ile bazı üye ülkelerin yanı sıra uluslararası kuruluşlar ile yardım kurumlarından katılım sağlanacağını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :