Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden Egeland: -"Bazı hükümetlerin ve BM'nin bazı grupları terör örgütü ilan etmesi anlaşılabilir ve bunun için kriterleri de var ancak biz insani yardım kuruluşları olarak çatışma

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG) Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, insani yardım kuruluşları olarak çatışma bölgelerindeki insanlara yardım söz konusu ise DAEŞ dahil herkesle konuşmaya hazır olduklarını bildirdi.

Dünya İnsani Zirvesi'nin ikinci gününde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Egeland, insani yardım kuruluşlarının finansal desteğe de ihtiyaç duyduğunu ancak zirvenin odak noktasının kriz bölgelerinde ulaşılamayan milyonlarca insan olması gerektiğini vurguladı.

Silahlı grupların insani yardımları engellediğine, tarafların sistematik bir şekilde uluslararası insani hukuku ihlal ettiğine dikkati çeken Egeland, Suriye'de de rejimin insani yardım girişine izin vermediğini ve insani durumun felaket olduğunu ifade etti.

-"DAEŞ ile konuşmaya hazırız"

Terör örgütü DAEŞ'in kuşatması altındaki bölgelerde kötüye giden insani durumu da değinen Egeland sözlerini şöyle sürdürdü:

"DAEŞ kontrolü altında 7 milyona yakın kişi yaşıyor ve Felluce'de 500 bin sivile ulaşılamıyor. Düşmanın doktoru benim düşmanım değil, sadece işini yapıyor. Bazı hükümetlerin ve BM'nin bazı grupları terör örgütü ilan etmesi anlaşılabilir ve bunun için kriterleri de var ancak biz insani yardım kuruluşları olarak çatışma bölgelerindeki insanlara yardım etmemizi sağlayacaksa, DAEŞ de dahil olmak üzere herkesle konuşmaya hazırız."

Filistin Kurtuluş Örgütü ve Eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın, Oslo'da İsrail ve Filistin ile barış görüşmeleri yapılırken terörist olarak görüldüğü ve daha sonra Nobel Barış Ödülü aldığını hatırlatan Egeland, terör örgütleriyle durumların değişebildiğini belirtti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :