Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki:- "Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verilmesi çağrısında bulunmak istiyorum. Girişimleri kullanalım, bakanlar seviyesinde, Filistin'in desteklenmesi koalisyonu platformunu kullanarak 2 Haziran'da harekete geçel

İSTANBUL (AA) - Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, "Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verilmesi çağrısında bulunmak istiyorum. Girişimleri kullanalım, bakanlar seviyesinde, Filistin'in desteklenmesi koalisyonu platformunu kullanarak 2 Haziran'da harekete geçelim ve bir destek forumunu, bir destek konferansını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde düzenleyelim" dedi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nde "Üye Ülkeler ve Paydaşlar" oturumunda katılımcılara seslenen Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, insani yardım girişimlerinin ve projelerin desteklenmesi gerektiğini belirterek "Biz binlerce mülteciye kapımızı açmaya hazırız. Bölgemizdeki mültecilere kapımız açık ancak İsrail hükümeti bizim bu talebimizi şimdiye kadar kabul etmedi." dedi.

Dünya İnsani Zirvesi'nde İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiğini bir kez daha dile getirmek istediğini belirten Maliki, şöyle devam etti:

"Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verilmesi çağrısında bulunmak istiyorum. Girişimleri kullanalım, bakanlar seviyesinde, Filistin'in desteklenmesi koalisyonu platformunu kullanarak 2 Haziran'da harekete geçelim ve bir destek forumunu, bir destek konferansını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde düzenleyelim. Aynı zamanda Arap Barış girişimini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını hayata geçirelim. Bir takip mekanizması geliştirmemiz lazım ki şimdiye kadar anlaşma metinlerine kaydedilenler nasıl hayata geçiriliyor takip edelim."

Filistin'in taahhütlerinin arkasında durmaya devam edeceğini ve imzaladığı uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin rehberliğinde diğer halklarla dayanışma içinde olduğunu söyleyen Maliki, "Her ne kadar kaynaklarımız kısıtlı olsa da kamu kuruluşlarımız insani yardımın sunulması konusunda aktifler. Dünyada birçok ülkeye doğal afet olduğu zaman veya bir başka ihtiyaç olduğu zaman yardım göndermeye çalışıyoruz." dedi.

Filistin'de devam eden çatışmalara dikkati çeken Maliki, "Bu nedenle buralarda terör ve aşırıcılık doğabilmekte ve bunun sonucunda insani krizler oluşabilmektedir. Biz bu açıdan birçok girişim başlattık ve bu yılki uluslararası girişimleri de destekliyoruz. Kalıcı çözümlerin bulunabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Maliki, konuşmasını "Umarız, insanlık onuru ve insan haklarının korunması için bu zirve bize beklenen sonuçları verir." sözleriyle sonlandırdı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :