Dünya Görme Günü

Dünya Görme Günü

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü:- "Göz ve görme sağlığını korumak için televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır, uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir"- "A vitamini içeren havuç, yumurta ve yeşil

İSTANBUL (AA) - Göz ve görme sağlığını korumak için televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmaması ve uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözlerin sık sık dinlendirilmesi gerektiği bildirildi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünden, Dünya Görme Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, gözün görme işinde doğrudan görev alan kısımlar ve bunları koruyan yapılardan meydana geldiği ve bu yapılarda oluşan bozukluklar nedeniyle göz hastalıkları ve görme bozukluklarının ortaya çıktığı belirtildi.

Önlenebilir körlük ve görme kusurlarına küresel bağlamda dikkat çekmek için her yıl ekim ayının ikinci perşembe gününün Dünya Görme Günü ilan edildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Dünya Görme Günü'nde küresel konu olarak 'önlenebilir körlüğe son' sloganı seçildi. 'Görme hakkı' girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre, dünyada 284 milyon kişi görme kusurlu. Bu sayının 39 milyonu görme engelli ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusurludur. Mevcut görme engelinin yüzde 80'i tedavi edilebilir ve önlenebilirdir. Görme kusurluların yüzde 90'ı gelişmekte olan ülkelerdedir. Görme kusurluların yaklaşık yüzde 65'i 50 yaş üzerindedir. Görme kusurlu çocukların oranı ise 19 milyondur."

- Göz sağlığını korumak için

Açıklamada, göz ve görme sağlığını korumak için televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmaması, uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözlerin sık sık dinlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler havuç, yumurta ve yeşil sebzelerin bol miktarda tüketilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, göz sağlığı için şu tavsiyelerde bulunuldu:

"Göz hijyenine özen gösterilmelidir. Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 santimetre mesafe olmasına dikkat edilmelidir. Çok az ya da çok fazla ışıkta okuma yazma yapılmamalıdır. Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır. Yaz aylarında gözleri güneş ışığından korumak için güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Başkalarına ait makyaj malzemeleri ve havlu gibi göze temas eden malzemeler bulaşma riskinden dolayı kullanılmamalıdır. Çocuklarda gözde herhangi bir kayma ve görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz kontrolü yaptırılmalıdır."

Açıklamada, ilerleyen yaşla birlikte göz ve görme sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmasının önemine değinildi.

Göz kazalarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği aktarılan açıklamada, çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunlarının gözde alerji ve kuruluk yapabileceği, uzağı görme kusuru oluşmasını tetikleyebileceği ifade edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :