Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü

Trabzon'da KTÜ Tıp Fakültesince düzenlenen etkinlikte, eski ve yeni tanı alan yaklaşık 50 diyabetli çocuk ile ailesi bir araya gelerek, hem hastalıkla ilgili sorunlarını paylaştı hem de eğlendi- Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karagüzel: - "Bölgemizde de diyabetl

TRABZON (AA) - Trabzon'da eski ve yeni tanı alan yaklaşık 50 diyabetli çocuk ile ailesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalınca düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Trabzon'da farklı yaş gruplarından yaklaşık 50 diyabetli çocuk ile ailesi, Dünya Diyabet Günü kapsamında KTÜ Sahil Tesisleri'nde organize edilen etkinlikte hem eğlendi hem de hastalıkla ilgili sorunlarını konuştu.

KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel, AA muhabirine, bölgenin en donanımlı "Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Merkezi" olan kliniklerinde yüzlerce diyabetli çocuğun takip edildiğini söyledi.

"Bölgemizde de diyabetli çocukların sayısının büyük hızla arttığını üzüntüyle gözlemliyoruz. Bu nedenle diyabeti iyi öğrenmemiz ve diyabetle ilgili toplumsal farkındalığı artırmamız çok önemli." diyen Karagüzel, bu kapsamda etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Vücuda besinlerle alınan şekerin ancak insülin hormonu aracılığıyla kullanıldığını anlatan Karagüzel, "İnsülin sayesinde kan şekerimiz normal sınırlarda kalır. Diyabette ise vücutta insülin kullanılamadığı için kan şekeri yükselir. Kan şekerinin yüksek seyretmesi de pek çok sağlık sorununa zemin hazırlar." ifadelerini kullandı.

- "Erken dönemde tedaviyi başlatmanın hayati önemi var"

Diyabetin farklı tipleri olduğuna işaret eden Karagüzel, "Çocuklarda görülen diyabet vakalarının çoğu Tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabet, pankreastan insülin üretilememesi sonucu gelişir, yani temel sorun insülin eksikliğidir. Bu nedenle tedavide mutlaka insülin kullanılmalıdır. Genellikle şişmanlıkla birlikte gelişen Tip 2 diyabette ise insülin vardır fakat görevini yapamaz, bu nedenle tedavisi de farklıdır." dedi.

Kan şekeri yükseldiğinde idrar miktarında artış, sık idrara çıkma, iştah artışına rağmen kilo kaybı ve halsizlik gibi yakınmaların ortaya çıktığını belirten Karagüzel, "Bu belirtiler ortaya çıktığında hastalık tanınarak tedavi başlatılmazsa tablo giderek ağırlaşır ve komaya sebep olabilir. Bu nedenle diyabeti erken tanılandırıp, erken dönemde tedaviyi başlatmanın hayati önemi vardır." değerlendirmesinde bulundu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :