Dünya çocuk dergileri "8. Uluslararası Dergi Fuarı"na katıldı

Dünya çocuk dergileri "8. Uluslararası Dergi Fuarı"na katıldı

Avusturya Merkez Camisi İmamı Cançetin:- "Almanya ve Avusturya çevresinde çıkan ilk İslami çocuk dergisi. Çocuklara İslamı anlatmak ve sevdirmek için çabalıyoruz"- Samah Dergisi Editörü psikolog Dr. Khouja:- "Hedefimiz kar etmek, para kazanmak değil. Gene

İSTANBUL (AA) - Türkiye Dergiciler Birliği ile Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen "8. Uluslararası Dergi Fuarı"na katılan çocuk dergileri okurlardan ilgi gördü.

Sirkeci Tren Garı'ndaki fuara, Avusturya, Hindistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Irak, İran ve Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 23 ülke konuk oldu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yayımlanan "Kalem" dergisini temsilen fuara katılan Avusturya Merkez Camisi İmamı Ömer Cançetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avusturya Merkez Camisi bünyesinde hazırlanan derginin, İslami çocuk dergisi olduğunu söyledi.

Cançetin, Kalem'in Arapça ve Almanca dillerinde basıldığını belirterek, "Almanya ve Avusturya çevresinde çıkan ilk İslami çocuk dergisi. Çocuklara İslamı anlatmak ve sevdirmek için çabalıyoruz." dedi.

Üç ayda bir yayımlanan derginin bin adet basıldığını kaydeden Cançetin, şu bilgileri verdi:

"Dergimizde Peygamber Efendimiz'in hayatı, Kuran'ın mucizeleri, çocukların ilgi alanlarına odaklanan farklı yazı, çizim, boyama ve bulmacalar yer alıyor. Kalem, 8-10 yaş arası çocuklara hitap ediyor. 12. sayımız çıktı şu an. İsviçre, Almanya ve Avusturya çevresinde okullara da dağıtıyoruz. 16 yazarımız var. Bunlardan 10'u gönüllü."

- "Samah, çocuklar için faydalı olabilecek konuları işliyor"

Filistin'de yayımlanan "Samah" Dergisi Editörü psikolog Dr. Abed Khouja, "Al Worod For Education and Culture" Derneğince yayımlanan derginin 27 yıldır okuyucuyla buluştuğunu dile getirdi.

Derginin 3 ayda bir, 6 bin adet basıldığını kaydeden Khouja, "Derginin içeriğinde genellikle çocuklar için etkinlikler, yarışma ve bulmacalar var. Kuran tefsiri konusunda da çocuklara özel yazılar var. Çocuklarla ilgili tarih, coğrafya ve bilim konuları da yer alıyor. Aslında çocuklar için faydalı olabilecek her konuyu ele alıyoruz. Ayrıca derneğimizin aktivitelerine de yer veriyoruz." diye konuştu.

Dr. Khouja, derginin dağıtımının Kudüs genelinde yapıldığını sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti:

"Eskiden bütün Filistin'de dağıtılıyordu. Fakat şu an sadece Kudüs'te var. 10 yıl önce her ay üç bin adet basıyorduk. İnternet yoluyla yayılan ilk çocuk dergisiydi. Dergimizin 27 yıldır yayın hayatına devam etmesinin sebeplerinden biri, bir konuyu sadece bir sayfada olmak suretiyle, yazı ve görselleriyle sıkıcı olmadan işlemeye çalışıyoruz. Çocukların dikkatini çekecek görsellere yer veriyoruz. Hedefimiz kar etmek, para kazanmak değil. Genellikle ücretsiz olarak, bazen de çok cüzi bir miktar karşılığı satış yapıyoruz."

- "Elif dergisi 50. sayısına ulaştı"

Bosna Hersek'te yayımlanan "Elif" dergisinin sorumlusu Melika Nezirovac da derginin yayın hayatına başladığında, Saraybosna'daki ilkokul öğrencileri için tasarlanmış İslami bir dergi olduğunu aktardı.

Nezirovac, derginin 50. sayısına ulaştığını vurgulayarak, "Şu anda Balkanlardaki çocuklar için Boşnakça yayımlanan ılımlı tek İslami dergidir. İki ayda bir 6 bin adet basıyoruz. Dokuz yazarımız var. Dergide çocukların kendi eğitim hayatlarını anlattığı bir bölüm de var. Eğitim müfredatımıza Türkçe dersleri eklendi. Bu bakımdan çocuklar Türkçe pratik yapabilsinler diye dergide Türkçe bir çizgi roman da hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Her sayıda çocuklar için çeşitli hediyeler hazırladıklarını söyleyen Nezirovac, "Bosna'da okullarda satılan İslami bir dergi ama sadece dini içerik yer almıyor. Tarih, coğrafya gibi alanları da işliyoruz. Her sayıda başarılı çocuk hikayelerini de ele alıyoruz. Son sayımızda yüzme dalında ödüller alan down sendromlu bir çocuğumuza yer verdik." değerlendirmesinde bulundu.

Nezirovac, fuara bu yıl 3. kez katıldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bence dergi fuarı, çalışmalarımızı temsil etmek ve bakış açımızı geliştirmek için büyük bir fırsat. Dergimizi geliştirmeye dönük çalışmalarımız için de çok yardımcı oluyor. Bosna Hersek vatandaşlarının ana vatana oranla daha fazla yaşadığı tek ülke Türkiye'dir. Türkiye'de de büyük oranda Boşnak nüfus var. Ortak bir çabayla milyonlarca Boşnak'ın dergimizi iki dilde kullanmasının çok yararlı olabileceğini düşünüyorum."

- "Gökkuşağı, Avrupa'da yayımlanan tek Türkçe çocuk dergisi"

"Gökkuşağı" dergisi sorumlusu Şeyma Karahan ise derginin İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatı bünyesinde yayınını sürdürdüğüne işaret ederek, Avrupa'da yayımlanan tek Türkçe çocuk dergisi olduğunu belirtti.

Derginin abone sistemiyle Belçika, Hollanda ve Fransa dahil Avrupa'nın 14 ülkesinde çocuklara ulaştığını kaydeden Karahan, "8 bin adet basılıyor. Aylık bir dergi ve 10. yılına girdi. Her ay dergide bir kapak dosyası hazırlanıyor. Dosya konuları olarak aileyi ele alıyoruz. Ramazan ayı, ramazanın önemi, maneviyatı konularında çocukları bilgilendirdik. Çocuklar için bilgi ve tasarım kısımları da var dergide." ifadelerini kullandı.

Şeyma Karahan, Avrupa'da doğup büyüyen Türk kökenli çocukların ana dilini, dil, din, kültür gibi değerleri unutmamalarını amaçladıklarının altını çizdi.

23 ülkeden 100 derginin katıldığı fuar, yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :