Dünya Böbrek Günü

Dünya Böbrek Günü

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, böbrek hastalığının erken saptanması durumunda önlenebileceğini veya ilerlemesinin geciktirilebileceğini...

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Sağlık Müdürü Dr. Suat Türkoğlu, böbrek hastalığının erken saptanması durumunda önlenebileceğini veya ilerlemesinin geciktirilebileceğini bildirdi.

Türkoğlu, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile böbrek hastalıkları sorunları yaşadığını ve böbrek yetmezliğinin yaşam kalitesini bozduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığınca böbrek hastalıkları ve insan sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 8 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlendiğine dikkati çeken Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Böbrek enfeksiyonları, çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonu kadar kadınlarda daha sık görülmektedir. Hastalıkta iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede kronik böbrek hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir. Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda gebelik zehirlenmesi, plesanta enfeksiyonu ve doğum sonu kanamalar akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını tetikleyebilir. Dünya Böbrek Günü teması bu yıl 'Böbrekler ve Kadın Sağlığı' olarak belirlenmiştir. Bu kadın ve özellikle böbrek sağlığının önemi üzerine düşünme fırsatı vermektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :