Dünya Böbrek Günü

Dünya Böbrek Günü

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş:- "Böbrek hastalığı çok sinsi seyreden bir hastalık, erken evlerde genellikle belirti vermiyor"

İSTANBUL (AA) - Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, böbrek hastalığının çok sinsi seyrettiğini ve erken evrelerde genellikle belirti vermediğini söyledi.

Ateş, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Taksim'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında, böbrek hastalığının 5 evreden oluştuğunu belirtti.

Dünyada 7-8 yetişkinden birinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı görüldüğünü ifade eden Ateş, ''Kabaca tüm dünya genelinde bazı ülkelerde daha fazla, bazı ülkelerde daha az bu hastalık görülüyor. Türkiye'de de 2008 yılında derneğimizin yapmış olduğu tarama çalışması var. Burada da Türkiye'nin böbrek hastalığı sıklığında dünyadaki en yüksek ülkelerden biri olduğu saptandı. Bu oran ise yüzde 15,7'dir.'' diye konuştu.

Ateş, Türkiye'de 9 milyon civarında böbrek hastası olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu oran biraz yüksek. Zaten bu hastalık sık görülüyor. Çevreye bakıldığı zaman insanlar 'Biz bu kadar böbrek hastası görmüyoruz' diyorlar. Böbrek hastalığı çok sinsi seyreden bir hastalık. Hastalık erken evrelerde genellikle belirti vermiyor. Farkındalığı yüzde 10'un altında. 100 tane hastadan sadece 10'u hastalığın farkında. Ancak ileri evrelerde hastanın fark edeceği zaman belirtiler ortaya çıkıyor. Böbrek hastalığı tahmin edilenin çok üstünde sıklıkla görülen bir hastalık. Kadınlarda görülme oranı da çok sık erkeklere oranla. Derneğimiz bunla alakalı ilk çalışmasını yapmıştı. Böbrek hastalığı riski erkeklerde yüzde 12,8, kadınlarda yüzde 18'di. Ama daha sonra diğer ülkelerde yapılan çalışmalarda kadınlarda daha sık olduğu yönünde bulgular elde edildi.''



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :