Dünya Beyaz Baston Körler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü

Dünya Beyaz Baston Körler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü

Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Sağlam:- "Beyaz baston bizim simgemizdir. Beyaz bastonu olan bir görme engelli, sosyal hayatta her aktivitesini güvenli bir şekilde gerçekleştirmekte, evine, işine, okuluna, parka, sinemaya, tiyatroya özgür bir biçim

ANKARA (AA) - Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Süha Sağlam, "Beyaz baston bizim simgemizdir. Beyaz bastonu olan bir görme engelli, sosyal hayatta her aktivitesini güvenli bir şekilde gerçekleştirmekte, evine, işine, okuluna, parka, sinemaya, tiyatroya özgür bir biçimde çarpmadan, düşmeden gidebilmektedir." dedi.

Sağlam ve dernek üyeleri, "15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü" dolayısıyla Güvenpark'ta toplandı. Dernek üyeleri adına basın açıklaması yapan Sağlam, 15 Ekim'in tüm dünyada görme engellilerin sorunlarını kamuoyuna duyurabilmesi için önemli bir gün olduğunu söyledi.

1929'da görme engelli durumuna düşen bir fotoğrafçının, eline değnek alıp Londra sokaklarında kimseye ihtiyacı olmadan, tek başına gezmesiyle beyaz baston kullanımının temelinin atıldığını hatırlatan Sağlam, sonrasında ise daha görünür olması amacıyla beyaza boyanan bu değneklerin "beyaz baston" adını aldığını anlattı.

Sağlam, görme engelli bireylerin beyaz baston yardımıyla sokaklarda, caddelerde bağımsız bir şekilde gezebildiğini vurgulayarak, "Beyaz baston bizim simgemizdir. Beyaz bastonu olan bir görme engelli, sosyal hayatta her aktivitesini güvenli bir şekilde gerçekleştirmekte, evine, işine, okuluna, parka, sinemaya, tiyatroya özgür bir biçimde çarpmadan, düşmeden gidebilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetten de aynı duyarlılıkla en kısa zamanda "Beyaz Baston Yasası" çıkarmasını talep ettiklerini dile getiren Sağlam, "Bu yasa ile beyaz baston kullanıcıları ve beyaz bastona muhatap olan yurttaşların haklarının tespiti önemlidir. Hükümetimiz, nasıl Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni ve protokolünü onaylamışsa bu yasayı da bir an önce Meclis'e getirmelidir." dedi.

Sağlam, himaye, himmet ve sadaka istemediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz toplumun diğer kesimleriyle eşit haklara sahip yurttaşlar olmak istiyoruz. Sosyal yardım planlamalarında ve uygulamalarında karşılıksız verilen yardımlar engellileri zora sokuyor, onların 'tüketici' olarak görülmesine neden oluyor. Dolayısıyla devletin ihmalinden kaynaklanan sakatlık unsurlarının ortadan kaldırılmasını, engelliye ya iş imkanı verilmesini ya da sakatlık tazminatı ödenmesini talep ediyoruz."

Açıklamanın ardından ellerinde "Yollar engel, beyaz baston rehber", "Yoksa beyaz bastonum, başkasına mecburum", "Beyaz baston elimde, yollar açık önümde" yazılı pankartlar taşıyan grup, görme engelliler için beyaz bastonun önemini vurgulayan sloganlar attı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı