Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Güney Sudan Medya Kalkınma Örgütü Başkanı Taban, bilgilerin kamuoyuna ulaşması için gazetecilere daha fazla fırsat sunulması gerektiğini belirtti- Ürdün eski Enformasyon Bakanı Şerif:- "UNESCO, bugün için bilgi akışı özgürlüğüne odaklanarak çok iyi yaptı.

CUBA/AMMAN (AA) - Güney Sudan'da gazeteciler 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle düzenledikleri organizasyonda ülkede gazetecilere yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da Gazeteciler Birliği'nin, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile düzenlediği organizasyonda konuşan Güney Sudan Medya Kalkınma Örgütü Başkanı Alfred Taban, bilgilerin kamuoyuna ulaşması için ülkedeki gazetecilere daha fazla fırsat sunulması gerektiğini belirtti.

Basının kısıtlamalarla ülkenin inşasında olumlu rol oynamasının mümkün olmadığını vurgulayan Taban, gazetecilere yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Gazeteciler Birliği Başkanı Oliver Mori Benjamin ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, organizasyonun, hükümet yetkililerine gazetecilerin bilgiye erişimi ve yayını konusundaki özgürlüğünü korumaları için anayasal yükümlülükleri hatırlatma amacı taşıdığını kaydetti.

Öte yandan Ürdün eski Enformasyon Bakanı Nebil eş-Şerif, ülkesinde basının bağımsızlığı ve özgürlüğü alanında daha çok adımın atılması gerektiğini belirterek, "UNESCO, bugün için bilgi akışı özgürlüğüne odaklanarak çok iyi yaptı. Çünkü bilgi akışını engellemek ve basın özgürlüğünü kısıtlamak için çeşitli önlemler alan hükümetler var." dedi.

Bölgenin yaşadığı zor siyasi şartlar gölgesinde Ürdün'de basın özgürlüğünün azımsanmayacak derecede olduğunu aktaran Şerif, "Milli çıkarlar ve istikrar gerekçesiyle basın özgürlüğüne dokunmadan güvenliğin sağlanması gerekir." şeklinde konuştu.

Eş-Şark el-Avsat Üniversitesi'nden Cerir Marka ise Ürdün'de basın özgürlüğünün inişli çıkışlı olduğunu belirterek gazetecinin görevini hakkıyla yerine getirmesi için basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :