Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Somalili gazeteciler, ifade özgürlüğüne saygı duyulmasını ve mesleklerini yaparken maruz kaldıkları zorlukların azaltılmasını istedi

MOGADİŞU (AA) - Somalili gazeteciler, hükümetten, ifade özgürlüğüne saygı duymasını ve mesleki yaşamlarında maruz kaldıkları zorlukları azaltmasını istedi.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla başkent Mogadişu'daki Selam Parkı'nda düzenlenen etkinliğe, Somali Turizm ve Medya Bakanı Abdurrahman Yersu ile pek çok gazeteci katıldı. Gazeteciler, etkinlikte basın özgürlüğüne ilişkin pankartlar taşıdı.

Bakan Yersu, yaptığı konuşmada, hükümetin son zamanlarda ifade özgürlüğüne saygı duyulacağına ilişkin taahhütte bulunduğunu belirterek, gazetecilerin de mesleklerine saygı duyması ve meşru olmayan yollara tevessül etmemesi gerektiğini ifade etti.

Bakanlığın, basın özgürlüğü aleyhinde olduğu belirtilen yasaların bazı bentlerinde düzenlemeye gideceğini söyleyen Yersu, bunun, basın mensuplarının hapse kadar varan sıkıntılarla karşı karşıya kalmaması için yapılacağını kaydetti.

Somali Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Muhammed İbrahim de Somali'deki gazetecilerin, keyfi tutuklamalar gibi bir dizi kötü muameleye maruz kaldığını belirterek, "Somalili basın mensupları, tüm zor şartlara rağmen mesleklerine tutunuyor ve vatandaşlara doğru haberi ulaştırmak için tüm güçleriyle uğraşıyor." dedi.

Somali'de görevlerini yerine getirdikleri sırada meydana gelen güvenlik olaylarında 1990'dan bu yana 43 gazetecinin hayatını kaybettiğini ifade eden İbrahim, ayrıca "gerçeğin gizlenmesi ve susturulma" çalışmaları kapsamında 10 medya kuruluşunun kapatıldığını aktardı.

İbrahim, Somali hükümetine, ifade ve basın özgürlüğüne saygı duyması, gazetecilerin meslek yaşamlarında maruz kaldıkları zorlukların azaltılması; gazetecilere de basının denetimlerine, doğruluğa ve başkalarının özgürlüğüne tecavüz etmeme çağrısında bulundu.

Somali'nin, dünyada basın mensupları için en tehlikeli ülkeler arasında yer aldığı ifade ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :