"Dünya barışının geleceğini Trump'ın temsilcilerine bırakmak sorumsuzluk"

"Dünya barışının geleceğini Trump'ın temsilcilerine bırakmak sorumsuzluk"

Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Ureykat: "Dünya barışının geleceğini Trump'ın temsilcilerinin ellerine bırakmak büyük bir sorumsuzluk olur""Trump yönetimi Filistin sorunun çözümü için ne önerirse önersin bölgede kalıcı bir barışın sağlanması

KUDÜS (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, dünya barışının geleceğinin ABD Başkanı Donald Trump'ın temsilcilerine bırakılmasının büyük bir sorumsuzluk olacağını belirtti.

Ureykat, İsrail'in "Haaretz" gazetesi için kaleme aldığı makalesinde "Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'ın kendisine yönelttiği eleştiriler ve Washington yönetiminin Filistin meselesine yönelik politikalarını" değerlendirdi.

FKÖ Genel Sekreteri, "Dünya barışının geleceğini Trump'ın temsilcilerinin ellerine bırakmak büyük bir sorumsuzluk olur." ifadesini kullandı.

- Ortadoğu barışı 51 yıllık İsrail işgaline son verilmesi ile mümkün

ABD yönetiminin 30 Mart'tan bu yana Gazze sınırında devam eden İsrail katliamına, illegal Yahudi yerleşim birimleri planlarına ve Tel Aviv yönetiminin işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin yanı sıra İsrail vatandaşı Filistinlilere yönelik çıkardığı ırkçı yasalara göz yumduğunu ifade eden Ureykat, Trump yönetiminin Filistin'in ulusal ve insani haklarını ortadan kaldırma konusunda İsrail'in ana kampanyacısı haline geldiğini dile getirdi.

Ortadoğu barışının savaş suçları ve uluslararası insan hakları ihlalleri üzerine değil İsrail'in Filistin üzerindeki 51 yıllık işgaline son vermesi ile inşa edilebileceğini kaydeden Ureykat, ABD'nin Filistin sorunu konusundaki tutumunu eleştirdi.

- "Yüzyılın anlaşması" uluslararası hukukun ihlalini dikte etmekten başka bir şey değil

"Yüzyılın anlaşması"nın yasa dışı politikaları ve uluslararası hukuk ihlallerini dikte etmekten başka bir şey olmadığını vurgulayan Ureykat, Trump yönetiminin 14 Mayıs'ta ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak anarşiyi teşvik ettiğini ve uluslararası anlaşmaların altını oyduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı Trump'ın Filistin sorununun çözümü için sunabileceği önerilere de değinen Ureykat, "Trump yönetimi Filistin sorunun çözümü için ne önerirse önersin bölgede kalıcı bir barışın sağlanmasına katkı sunmayacaktır. Aksine İsrail'in Filistin halkının vatanlarında özgür ve onurlu bir şekilde yaşamasını reddeden ırkçı politikalarının devam etmesine ve sağlamlaşmasına neden olacaktır." ifadelerine yer verdi.

- Trump yönetiminden bundan daha azını beklemek "saflık"

"Trump'ın avukatı Rudy Giuliani, Filistinlilerin dizlerinin üzerine çökmesini istiyor, ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, 'işgal' kelimesini Dışişleri Bakanlığı raporlarından silmeyi hedefliyor. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Niki Haley de ABD'yi tek başına ve uluslararası toplumdan izole ederek Filistinlilerin korunmasına ilişkin tasarıyı veto ediyor." ifadelerini kullanan Ureykat, Trump yönetiminden bundan daha azını beklemek için saf olmak gerektiğini belirtti.

- "Greenblatt İsrail'in sözcülüğünü yapmak yerine Gazzelilere başsağlığı dilesin"

Filistin meselesinde kalıcı barışı sağlamak için emlakçılar yerine devlet adamlarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Ureykat, Trump yönetimindeki bazı isimlerin Filistinliler Siyonizmi tanıyıp politik haklarından vazgeçene kadar sorunun hiçbir şekilde çözümüne rıza göstermeyeceğini dile getirdi.

Trump'ın Ortadoğu Temsilcisi Greenblatt'ın kendisine yönelik eleştirilerine de değinen Ureykat, "Greenblatt'ın söz konusu eleştirilerle kendisini değil barış sürecini öldürdüğünü" ifade etti.

Greenblatt ile pek çok toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Ureykat, bu toplantılarda Greenblatt'ın iki devletli çözüm, illegal Yahudi yerleşim yerleri ve sınırlar konusunun gündeme getirilmesine karşı çıktığını aktardı.

Makalesinde Ureykat, şunları kaydetti:

"Greenblatt, İsrail işgalinin sözcülüğünü yapmayı seçmek yerine Gazze'de İsrailli keskin nişancıların kurşunlarıyla yaşamını yitiren onlarca Filistinliye başsağlığı dilesin."

ABD Başkanı Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Greenblatt, yine "Haaretz" gazetesi için kaleme aldığı makalede, "Saib Ureykat ve onun gibi Filistinli liderlerin şimdiye kadar bölgeye barış getirmediğini bundan sonra da getiremeyeceğini" ileri sürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :