Dünya Bankası, Afrika'da elektrik sıkıntısı için 5 milyar dolarlık fon ayıracak

Dünya Bankası, Afrika'da elektrik sıkıntısı için 5 milyar dolarlık fon ayıracak

Dünya Bankası, Afrika’daki elektrik sıkıntısını gidermek üzere Etiyopya, Gana, Kenya, Liberya, Nijerya ve Tanzanya’da yenilebilir enerji projeleri için 5 milyar dolarlık yardımda bulunacak

WASHINGTON (AA) – Dünya Bankası, Afrika’da elektrik sıkıntısını gidermek üzere Etiyopya, Gana, Kenya, Liberya, Nijerya ve Tanzanya’daki yenilebilir enerji projeleri için 5 milyar dolarlık yardımda bulunacak.

Washington’da düzenlenen ABD-Afrika zirvesinin ikinci gününde konuşan Dünya Bankası'nın Başkanı Jim Yong Kim, konuyla ilgili varılan bu yeni anlaşmanın elektrik üretilmesi açısından elzem olduğunu açıkladı.

ABD Cumhurbaşkanı Barack Obama’nın başlattığı "Afrika için enerji" projesinin, kıtada elektrik erişimine büyük katkısının olacağını düşünen Jim Yong Kim, Dünya Bankası’nın bu projeye ortak olacağını ilan etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, sadece 6 yüz milyon kişinin elektriğe erişebildiği Afrika’nın zengin hidroelektrik, jeotermik, rüzgar gücü, fotovoltaik, güneş enerjisi potansiyeline, doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, bu potansiyele rağmen Güney Afrika da dahil olmak üzere Afrika’nın elektrik üretme kapasitesi, İspanya veya Güney Kore ile aynı (80 bin megavat). Afrika’nın "uyuyan elektrik" potansiyelinin etkili kullanımı üretimin 10-15 gigavata çıkmasını sağlayabilir.

Avrupa hidroelektrik potansiyelinin yüzde 85’inden faydalanırken, Afrika potansiyelinin sadece yüzde 8’ini kullanıyor.

Afrika kıtasında bu sene yüzde 4,7, 2015 ve 2016'da yüzde 5,1 büyüme öngören Dünya Bankası, bunun için Afrika ekonomisinin elektrik üretiminin her yıl 7 bin megavata kadar çıkması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı