"Dünya Akıllı Şehirler Kongresi"

"Dünya Akıllı Şehirler Kongresi"

İstanbul Valisi Şahin: - "Akıllı şehirler, bir taraftan şehir ekonomisinin ve üretim sisteminin bilgiyi, teknolojiyi temel alarak dönüşümü ve optimizasyonu diğer taraftan ise şehir hizmetlerinin daha verimli bir şekilde sunulması, kalitesi ve erişebilirli

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, akıllı şehirlerin, bir taraftan şehir ekonomisinin ve üretim sisteminin bilgi ve teknolojiyi temel alarak dönüşüm sağladığını, diğer taraftan hizmetlerin daha verimli bir şekilde sunulması, kalitesi ve bilgiye erişim için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Yenikapı'daki Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezinde gerçekleştirilen "Dünya Akıllı Şehirler Kongresi'nde" Şahin, akıllı şehirlerin dünya üzerinde gelişmekte olan ve gelişmekte olan şehirlerin hayat kalitesini ve rekabet gücünü artırdığını anlattı.

Şahin, akıllı şehirler kavramının son dönemde ağırlığının giderek arttığını dile getirerek, "Akıllı şehirler bu kapsamda İstanbul ve diğer şehirlerimizde daha fazla gündemimize gelmeye başlamış ve gelişen bir kavram haline gelmiştir. Akıllı şehirler, bir taraftan şehir ekonomisinin ve üretim sisteminin bilgiyi ve teknolojiyi temel alarak dönüşümü ve optimizasyonu, diğer taraftan ise şehir hizmetlerinin daha verimli bir şekilde sunulması, kalitesi ve erişebilirliğinin artırılması için büyük fırsatlar sunmaktadır." diye konuştu.

İstanbul'un da dünya üzerindeki diğer şehirler gibi yoğun bir ekonomik ve sosyal kalkınma içinde olduğunu hatırlatan Şahin, ekonomik kalkınma anlamında hizmetler sektörünün ağırlığını giderek artırdığını, sanayi sektörünün ise AR-GE ve yenilik odaklı ileri teknolojileri kullanan ve katma değeri yüksek olan alanlara yönelmekte olduğunu dile getirdi.

Ulusal ve yerel kalkınma hedefleri açısında bu stratejik dönüşümün çok iyi yönetilmesi gerektiğine işaret eden eden Vali Şahin, "Kamu kurumları ve belediyelerin e-devlet olarak adlandırdıkları tapu, nüfus bilgisi, vergi borcu sorgulama, SGK hizmet dökümü alma gibi birçok hizmet alanlarında artık kurumun kapısına gitmeden internet üzerinden erişmek mümkün hale geldi" dedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün "alt-üst soy sorgulama" ve AFAD'ın yayınladığı deprem risk haritası ile İBB'nin ulaşım konusunda insanların hizmetine sunduğu ulaşım konusundaki uygulamalara, hizmetlere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini anımsatan Vasip Şahin, şöyle devam etti:

"Örneğin İETT tarafından yaygınlaştıran akıllı duraklar ve otobüslerdeki bilgilendirme panelleri sayesinde insanlar yolculuklarını daha rahat ve daha kolay planlayabiliyorlar. Çevre kirliliğinin ölçülmesi ve takip edilmesi, bu alandaki yaptırımların uygulanması artık akıllı şehir hizmetleriyle daha etkin bir şekilde yapılabilmektedir. Benzer şekilde eğitim, sağlık, güvenlik, enerji ve afet yönetimi gibi birçok alanda bu uygulamaların yaygınlaştığına şahit olmaktayız."

İstanbul'da akıllı şehirler alanında Türkiye'de öncü olanak örnek gösterilecek birçok uygulamanın bulunduğunu söyleyen Şahin, şunları kaydetti:

"Bizim bu tecrübeleri dikkate alarak daha uzun vadeli bakış açısıyla dünyada rekabet ettiğimiz diğer şehirlerdeki çalışmaları da gözden kaçırmadan bunları daha ileri seviyeye taşımamız gerekiyor. Bu anlamda İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve kamu kurumlarımız, stratejileri oluşturmak için çalışmalar yürütüyorlar. Buradaki en önemli hususlardan birisi veriye erişimdir. Akıllı şehirler kavramının merkezinde büyük veri dediğimiz kamu ve özel sektör tarafından üretilen ama daha etkin kullanılabilecek veriye o alanda hizmet üreten çözüm sunan bütün tarafların erişebilmesi yatıyor. Özellikle ülkelerin kendi güvenliği için son dönemde önemi artan bir diğer kavram da siber güvenliktir. Artık bütün hizmetlerin dijital ortama taşındığın günümüzde, veri güvenliği ve internet ortamında sunulan hizmetlerin güvenliği, kişisel verilerin korunması, hizmetlerin sürdürülebilmesi gibi birçok açıdan hayatı bir önem kazanıyor."

Şahin, bu yıl üçüncüsü düzenlenen kongrenin İstanbul ve Türkiye'nin ürettiği teknolojik çalışmalara ışık tutacağına ve yeni stratejilerin oluşturulmasına katkı sunacağına inandığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :