"Düğünlerde körelen müzisyenlere belediyeler sahip çıkmalı"

"Düğünlerde körelen müzisyenlere belediyeler sahip çıkmalı"

Klarnet Virtüozü Serkan Çağrı:- "Virtüoz yetiştirme, ortaya çıkarma ya da destekleme konusunda maalesef alt yapımız şu an için yok"

EDİRNE (AA) - Klarnet virtüözü Serkan Çağrı, pek çok gizli yeteneğin, eğitim olmaması nedeniyle sanatını icra edebildiği düğün, dernek, cemiyet ortamlarında körelip gittiğini belirterek, bu gizli yeteneklere yerel yönetimlerin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Serkan Çağrı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan yetenekli pek çok müzisyenin kendisini geliştireceği merkezlerin sayısının yetersiz olduğunu söyledi.

Sanat yönündeki bu alt yapı eksikliğini pek çok yıldız müzisyen adayının dar bir çevrede kalmasına neden olduğuna vurgu yapan Serkan Çağrı, "Maden var çıkaramıyoruz. Virtüoz yetiştirme, ortaya çıkarma ya da destekleme konusunda maalesef alt yapımız şu an için yok. Bu eksikliklere rağmen 20, 30, 40 yılda bizim gibi yetenekler de çıkabiliyor. Onlar da konservatuvarın yolundan geçerek ailelerinin de desteğiyle zorlu bir mücadeleyle bir yerlere varabiliyorlar. Bu noktada yerel yönetimlere, iş adamlarına ve aydın insanlara çok iş düşüyor" diye konuştu.

Sanata ve müziğe yatkın özellikle genç neslin mutlaka eğitimle bu yeteneğini taçlandırması gerektiğinin altını çizen klarnet virtüözü Serkan Çağrı, şöyle devam etti.

"Sanata gönül verecek ve bu yolda yetişen çocuklar öncelikle eğitimlerini tamamlasınlar. Bu çocukların şartları uygun değilse aileleri çeşitli müracaatlar yapabilirler. Bu imkanları devletimiz sağlıyor. Gizli kalmış yeteneklerimiz okuma arzusunu ve isteğini yerine getirebilmek için yetkililere mutlaka seslerini duyurmaları gerekiyor.

Çocuklar eğitim süzgecine girdikten sonra, yeteneklerinin ideal olma yolculuklarında varmak istedikleri yer açısından iyi seçimler yapabilirler. Sanatla ilgilenecek gençlerimiz önlerindeki iyi örneklere baksınlar, alabileceklerini alsınlar. Eğitim sayesinde birçok kapı açtım. Eriştiğim yerlere eğitim sayesinde geldim. Benim de Serkan ağabeyleri olarak gençlere her zaman kapım açık."

Sanata yatkın çocukların sayısının Trakya'da fazlaca olduğunu ifade eden Serkan Çağrı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Trakya'nın bu özelliğini yeterince kullanamıyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin yeteneklerini geliştirebilecekleri merkezleri yok. Bu merkezlerin yetersizliği nedeniyle de bizim müzisyenlerimiz, yetenekli çocuklarımız, düğün dernek işleriyle uğraşarak hayatlarını sürdürüyorlar." 

 

 

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı