DTİK Avrupa Girişimci Toplantısı

DTİK Avrupa Girişimci Toplantısı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin:- "Bugün hiç kimsenin inkar edemeyeceği, gün gibi ortada ve açık olan bir gerçek var. Türkiye artık Avrupa'ya ve AB'ye hiçbir şekilde bir yük teşkil etmemekte, tam aksine ekonomik krizlerle yıpranmış, siyasi açıdan da sorunl

ZÜRİH (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin artık Avrupa'ya ve Avrupa Birliğine (AB) hiçbir şekilde bir yük teşkil etmediğini, tam aksine ekonomik krizlerle yıpranmış, siyasi açıdan da sorunlar yaşayan Avrupa'nın yükünü aldığını söyledi.

Bakan Yardımcısı Metin, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi'nin (DTİK) "Avrupa Girişimci Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Avrupa'da yaşayan Türk iş adamlarının Türkiye'yi Avrupa'nın en önemli ihracatçı ve ithalatçılarından biri konumuna getirmeyi başardığını söyledi.

Metin, DTİK toplantısının en önemli amaçlarından birinin Avrupa kıtasındaki iş adamları sayesinde sürdürülen lobicilik faaliyetlerinin Türkiye açısından öneminin vurgulanması olduğuna işaret ederek, "Bugün temel hedefimiz, siz değerli iş adamlarımızın, bir diğer deyişle ekonomi elçilerimizin faaliyetleri sayesinde, ülkemizin Avrupa ülkeleri ile mevcut işbirliği hacminin bugun bulunduğu seviyeden çok daha üst noktalara çıkarılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Bugün artık tüm Avrupa için gerek siyasi, gerek ticari ve ekonomik olarak vazgeçilmez bir Türkiye vardır." ifadesine yer veren Metin, Türkiye'nin Avrupa'ya her anlamda güç kattığını ve Avrupa'nın her alandaki yüküne ortak ve destek olduğunu söyledi.

Metin, Türkiye'nin AB'ye tam üye olduğu takdirde birliğin yükünü alacağını dile getirerek, "Bugün hiç kimsenin inkar edemeyeceği, gün gibi ortada ve açık olan bir gerçek var. Türkiye artık Avrupa'ya ve AB'ye hiçbir şekilde bir yük teşkil etmemekte, tam aksine ekonomik krizlerle yıpranmış, siyasi açıdan da sorunlar yaşayan Avrupa'nın yükünü almaktadır." diye konuştu.

- "FETÖ terörist bir örgüttür"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine de değinen Metin, 15 Temmuz gecesi Türk halkının demokrasiye sahip çıktığını ve el koyduğunu söyledi.

Metin, darbe girişimi sonrası hükümetin güvenliği vakit kaybetmeden sağlayarak, ekonomik istikrarın korunması ve piyasa mekanizmasının düzgün işlemesine yönelik gerekli tüm adımları süratle attığını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu bağlamda, Borsa İstanbul'un 15 Temmuz'dan sonraki ilk iş günü olan 18 Temmuz Pazartesi günü çalışmaya devam ettiğini, yine tüm bankalarımızın 18 Temmuz günü açık olduklarını, 15 Temmuz'u takip eden hafta sonu olan 16-17 Temmuz'da ülkemizde pazarların ve işyerlerinin açık olduklarını önemle vurgulamak istiyorum. "

İş adamlarından tüm Avrupa ve dünyaya Türkiye'nin ekonomi elçileri olarak demokrasinin maruz kaldığı girişimi ve Türk halkının sergilediği cesur davranışı anlatmalarını isteyen Metin, "FETÖ terörist bir örgüttür. Tüm Avrupa'nın bunu kabul etmesi ve ülkemizi desteklemesinde sizlerin rolü bizim için çok önemlidir." ifadesini kullandı.

Metin, Avrupa'da 5 milyonu aşan Türk nüfusu ile Türkiye'nin, çoğu alanda artık yönetilen değil yöneten konumunda olduğunu aktararak, şöyle dedi:

"Hükümetimiz tüm Avrupa'daki girişimcilerimizi ve işadamlarımız tarafından özellikle yeni yatırım fırsatlarının yaratılarak ülkemizin Avrupa'daki iş ağının artırılmasına yönelik faaliyetlerini büyük bir kararlılıkla desteklemektedir. Bu bağlamda, Türk girişimcilerinin Avrupa'da yaptıkları yatırımların, sağladıkları iş imkanlarının ve sahip oldukları cironun gün geçtikçe daha da arttığını görmekten gurur duyduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Toplantıda Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Volkan Karagöz, DTİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ile DTİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Bölgesi Komite Başkanı Suat Şahin de birer konuşma yaptı.

Avrupa'nın değişik ülkelerinden Türk iş adamlarının yoğun gösterdiği toplantıya, Türkiye'nin Zürih Başkonsolosu Aslı Oral ile Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD İsviçre Başkanı Murat Şahin de katıldı.

Öte yandan, TDİK Macaristan temsilcisi Fadıl Başar, Bakan Yardımcısı Metin'e Macaristan'da basılan içeriğinde Osmanlı motifleri olan bir kitap hediye etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :