DTİK Avrupa Girişimci Toplantısı

DTİK Avrupa Girişimci Toplantısı

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Şenel:-“Ekonomik gelişimimiz, refah düzeyimizi de olumlu şekilde etkiliyor”

DORDRECHT (AA) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye’de 2002’de 3 bin 492 dolar olan kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2014’te 3 katına çıktığını belirterek, “Ekonomik gelişimimiz, refah düzeyimizi de olumlu şekilde etkiliyor” dedi.

Şenel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında hizmet veren Dünya Türk İş Konseyi’nin (DTİK) Hollanda’nın Dordrecht kentinde düzenlediği “Avrupa Girişimci Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, Ankara’da meydana gelen terör saldırısının üzüntüsünü yaşadıklarını kaydederek, saldırıda hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

DTİK Başkanı Nail Olpak, DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları ve İcra Komitesi üyeleri ile Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan'ın katıldığı toplantıda Türk kökenli iş adamlarına hitap eden Şenel, Türkiye’nin dünya ticaretinin önde gelen aktörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Şenel, Türkiye’nin 2014 yılı Aralık ayından itibaren G20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bilahare, 15-16 Kasım'da da ülkemizin önemli turizm köşelerinden biri olan Antalya Belek’te G20 Liderler Zirvesine ev sahipliği yapacağız. Bu, Türkiye’nin kat ettiği mesafeyi göstermesi açısından önemli gördüğümüz bir sorumluluktur. G20 dönem başkanlığı, dünyanın en büyük 18. ekonomisi, Avrupa’nın ise en büyük 7. ekonomisi olan ülkemizin özellikle son 10 yıldaki başarılı ekonomik performansının bir sonucudur.”

Türkiye ekonomisinin son 23 çeyrektir büyüme trendi gösterdiğine de vurgu yapan Şenel, şunları söyledi:

“Söz konusu 23 çeyrekteki ortalama büyüme oranı da yüzde 5,1’in üstünde gerçekleşmiştir. Son açıklanan büyüme rakamlarına göre, Türkiye 2015 yılının ikinci çeyreğinde, yüzde 3,1 olan beklentinin üstünde, yüzde 3,8 oranında büyümüştür. 2002’de 3 bin 492 dolar olan kişi başı GSYH, 2014’te 3 katına çıkarak 10 bin 404 dolar oldu. SGP’ye göre kişi başı GSYH ise 2002’de 8 bin 630 dolar iken 2014’te 19 bin 610 dolara çıktı. Ekonomik gelişimimiz, refah düzeyimizi de olumlu şekilde etkiliyor” ifadelerini kullandı.

DTİK Başkanı Nail Olpak da Türkiye ekonomisinin küçük hasarlar dışında hala sağlam olduğunu söyledi.

“Etrafımızda kirli senaryolar var” diyen Olpak, Türkiye’de sosyal, ekonomik ve siyasal anlamda bir istikrarsızlık dalgası oluşturulmaya çalışıldığını dile getirdi. 

Türkiye ekonomisindeki büyüme trendinin devam edeceğini anlatan Olpak, şu değerlendirmede bulundu:

“Son iki yılda dördüncü defa seçim yaşayan ülke olmamıza ve yaklaşık son bir aydır seçim hükümetiyle yönetilmenin getirmiş olduğu belirsizliklere rağmen ekonomimiz küçük hasarların dışında hala sağlam. Büyümeye devam ediyoruz ve devam da edeceğiz. Ülke olarak hayata geçirdiğimiz reformlarla küresel bir merkez haline geldik.”

DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları ise sayıları her geçen gün artan Avrupa’daki Türklerin artık yönetilen değil yöneten konumuna doğru ilerlediğini ifade etti.

DTİK olarak yurtdışındaki Türklerin sorunlarının çözümü noktasında büyük çaba gösterdiklerine işaret eden Torunoğulları, belirledikleri sorunları raporlar haline getirerek Türkiye’de ilgili mercilere ilettiklerini söyledi.

Torunoğulları, Avrupa’daki Türklerin yaşadıkları ülkelere önemli katkılarda bulunduğunu bildirerek, “Bizi külfet olarak görmelerini istemiyoruz” dedi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı