DSÖ Avrupa Bölge Toplantısı

DSÖ Avrupa Bölge Toplantısı

Danimarka'da başlayan ve 53 ülkeden yaklaşık 350 temsilcinin katıldığı toplantıda kamu sağlığı politikaları ele alınıyor

KOPENHAG (AA) - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 4 gün sürecek Avrupa Bölge Komitesi'nin yıllık toplantısının ilk günü yapılan oturum ve tartışmalarla tamamlandı.

Kopenhag'daki BM yerleşkesinde yapılan toplantıya Danimarka Prensesi Mary, DSÖ Başkanı Margaret Chan ve bir kısmı sağlık bakanı düzeyinde temsil edilen 53 ülkeden yaklaşık 350 temsilci katıldı.

Kamu sağlığı konusundaki ana konuların tartışıldığı toplantıda, Sağlık 2020 DSÖ Avrupa Hareket Planı çerçevesi konusundaki gelişme raporu delegelere sunularak 2012'de başlatılan hazırlık çalışmalarının durumu ele alındı.

Toplantıda Danimarka Sağlık Bakanı Nick Haekkerup ve Prenses Mary'nin konuşmasından sonra DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab ve DSÖ Başkanı Chan birer konuşma yaptı. Zsuzsanna Jakab, Avrupa ülkelerinde yetişkinlerin yarısından fazlasının kilolu ya da obez olduğunu belirterek, "gıda konusundaki çalışmanın bazı kanser türleri ve damar hastalıkları riskini düşürecek en doğru müdahale olacağını" söyledi. 

DSÖ Başkanı Margaret Chan, Avrupa Bölge Komitesinin gündemini değerlendirdi. Birçok ülkenin finansal kısıtlamalarına rağmen hazırlanan programın cesur ve iddialı olduğunu belirten Chan, bölge ülkelerinin tüm konu ve sorunların yanı sıra "iklim değişikliği, baş döndürücü bir hızla yayılan sağlıksız yaşam tarzı, nüfusun yaşlanması, sağlık masraflarının artması, derin ekonomik darboğaz" gibi meselelerle de başa çıkmaya çalıştığını kaydetti.

-Hastalıkların global ekonomiye maliyeti-

Margaret Chan, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların maliyetine de dikkati çekti. Bir süre önce yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda bu konudaki bir çalışmanın sergilendiğini ifade eden Chan, buna göre gelecek 20 yılda bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların global ekonomiye 30 trilyon dolar maliyeti olacağı tahmininin yürütüldüğünü aktardı.

Konuşmaların ardından sunumlar yapıldı. 18 Eylül'de sona erecek toplantıda Avrupa Sağlık Politikası, göç ve sağlık, sağlık hizmetlerinde ülkeler arası eşitsizlikler, aşı faaliyetleri, kadın ve çocuk sağlığı, 5 yıllık yeni bir gıda ve beslenme faaliyet planı ile toplumda trans yağların tüketiminin düşürülmesi konuları tartışılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı