DSBY 'Genç Yetiştirci Platformu'nu tanıttı

DSBY 'Genç Yetiştirci Platformu'nu tanıttı

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği(DSYB) Konya Şubesi tarafından, genç yetiştiricilere yönelik tanıtım ve değerlendirme toplantısı düzenlendi.

 Programda konuşan Başkanı Edip Yılmaz, Türkiye'de genç nüfusun tarımla uğraşmak istemediğini söyledi. Hılton Garden Otel’de gerçekleşen değerlendirme ve tanıtım toplantısında konuşan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Konya Şube Başkanı Edip Yıldız, Dünya nüfusunun hızla arttığını belirterek, beslenmenin öneminin tüketicilerde bilinç uyandırması gerektiğini söyledi.

Gıdanın sosyal ve ekonomik açıdan önemi, ileri ki yıllarda daha sık gündeme geleceğini belirten Başkan Yıldız, “Her ne kadar günümüzde bazı gıda ürünlerini dış pazarda temin ediyor olsak bile birçok gıda ürününü ülkemizde üretmeye mecburuz. Bunun içinde genç, dinamik, üretmenin önemini bilen bir kırsal nüfusa İhtiyacımız var. Maalesef ülkemizde kırsal nüfus her geçen gün azalmakta; buna karşılık devletimiz kentten kırsala göçü artırmaya yönelik yeni politikalar üretmektedir. Genç çiftçi bu durumun bir örneği olarak önümüze gelmektedir. Son 10 yıla baktığımızda belde ve köy nüfusu ise 14,6 milyon azalarak 'e düşmüştür. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 7 'si oluşturuyor. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de genç nüfus tarımla uğraşmak istemiyor” dedi.

Hayvancılık sorunlarının bazılarının gündeme geldiğini, bazılarının ise gündeme dahi gelmediğini ifade eden Başkan Yıldız, “Gündeme gelmeyen ve pek önemsenmeyen sorunlardan birisi de tarım nüfusunun yaşlanmasıdır. İşte bu nedenle özellikle de hayvancılıkta nüfusun yaşlanması sorununa karşılık kamuoyunda bir farkındalık oluşması amacıyla Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak kendi üyelerimiz içerisinden 18-25 yaş aralığındaki gençlerden oluşan, Genç Yetiştirici Platformunu kurarak ilk toplantımızı gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Genç Yetiştirici Platformu, ülkemizde hayvancılık sektörüyle alakalı önemli bir misyonu üstlenerek sektörün yaşlanmasını önlemek üzere yeni projelere imza atacağına inanıyorum. Hayvancılığın sorunlarına ve çözüm önerilerine bir de onların dünyasından bakacağız. Bizi Avrupa ülkelerinden farklı ve güçlü kılan en önemli unsur genç nüfusumuz, elimizdeki bu gücü genç nüfusu doğru yönlendirir üretimin önemini onlara daha iyi anlatır ve onları daha fazla hayvancılık sektörüne dahil edebilirsek inanıyorum ki sektöründe birçok sorunu zaman içerisinde çözüme ulaşacaktır. Çünkü sektördeki ve toplumdaki tüm sorunların çözümü gençlerdedir” diye konuştu. Program sonunda Başkan Edip Yıldız, Genç Yetiştiriciler Platformu üyeleriyle birlikte fikir alışverişinde bulunarak, hayvancılık ve tarımla ilgili yapılması gerekenler hakkında konuştu

Ferit Hepokur-Memleket