Dr. Karabulut  nobelli fizikçiyle çalışma yaptı

Dr. Karabulut nobelli fizikçiyle çalışma yaptı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Dr. Elife Öznur Karabulut, İsveç’te doktora eğitimi sonrası Nobel Fizik Ödüllü Prof. Dr. Ben Roy Mottelson ile önemli çalışmalara imza attı.

Çalışmanın Amerikan Fizik Derneği’nin (APS) prestijli dergilerinden Physical Review A’da yayınlanması kabul edildi.
FİZİKTE ÇOK İLGİ GÖREN BİR ALANDA ÇALIŞTI
Çalışma hakkında bilgi veren Arş. Gör. Dr. Elife Öznur, “Atom çekirdeğinin asimetrik yapısı ve bu asimetrilerin nedenleri üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 1975 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Ben Roy Mottelson ve her biri kendi alanında tanınmış dört araştırmacı ile İsveç’te çalışma yaptık. Fizikte son derece ilgi gören ve yoğun olarak çalışılan ‘aşırı soğuk kuantum gazları ve Bose-Einstein Yoğuşması’ ile ilgili bir konu üzerine yoğunlaştık. Bose-Einstein Yoğuşması, maddenin hallerinden biri olup atomların ya da atom-altı parçacıkların mutlak sıfıra yakın sıcaklıklara kadar soğutulması sonucunda tek bir kuantum mekaniksel durumda bir araya gelmeleri sonucunda oluşmaktadır. Maddenin bu hali, ilk olarak 1924 yılında Satyendra Nath Bose ve Albert Einstein tarafından öne sürülmüş ve nihayet 1995 yılında deneysel olarak gözlenebilmiş ve bu başarı 2001 yılında Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür. Bose-Einstein Yoğuşumları üzerine yapılan çalışmalar, kuantum fiziğinin anlaşılmasında ve birçok yeni fiziksel olayın keşfedilmesinde önemli rol oynar” dedi.

PRESTİJLİ DERGİDE YAYINLANACAK
Süper akışkanlık arasındaki bağlantının incelenmesi üzerine yaptıkları çalışmanın alandaki prestijli bir dergide yayınlandığının da altını çizen Arş. Gör. Dr. Öznur, “Bizim yaptığımız teorik çalışma, Bose-Einstein Yoğuşumlarının dönme özellikleri ve bu özellikler ile süper akışkanlık arasındaki bağlantının incelenmesi üzerinedir. Bu doğrultuda çalışmamızda, dönen Bose- Einstein Yoğuşumları için az parçacıklı küçük sistemler ile çok parçacıklı büyük sistemlerin termodinamik limiti arasında bir köprü kuran ve bu iki limit arasındaki geçiş ile ilgili basit bir anlayış sağlayan yeni bir yöntem önerisinde bulunduk. Yapmış olduğumuz çalışmanın Amerikan Fizik Derneği’nin (APS) prestijli dergilerinden ‘Physical Review A’ da yayınlanması kabul edildi” ifadelerini kullandı.