Dr. Cnbaz'dan yaz uyarıları

Dr. Cnbaz'dan yaz uyarıları

Dr. Cnbaz'dan yaz uyarıları...

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Tahir Canbaz yaz mevsiminin gelmesi ve ramazan ayının sona ermesiyle beraber tatil telaşının arttığını seyahat süresince ve sonrasında tatilcilerin besin zehirlenmesi, turist ishali, kolera, tifo, sıtma, sarı humma, zatürre gibi hastalıklara yakalanmalarının söz konusu olabileceğini bu nedenle seyahat şekli, bölgenin mikrobik yapısı ve doğal koşullarına göre hazırlık yapılması ve tedbir alınması gerektiğini söyledi.

HAVUZ YA DA DENİZDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLAR

Yüzme havuzlarının birçok kişinin ortak kullanım alanı olduğunu hatırlatan Dr. Canbaz “bu alanlar insan atıkları ile kirlenir. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği oluşturur. E.Coli, Cryptosporidium, Giardia, Şhigella gibi suya karışan mikroplar suyun yutulması ile bireylerde ishal tablosu oluşturur. Ayrıca havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonuna neden olur. Irmaklar ve denizler, karışan lağım suları, artıklar ve insan atıkları ile kirlenir. İshal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları gözlenebilir” dedi.

Bu sorunlardan korunma yollarında havuz ve deniz ortamlarının mümkün oldukça temiz olması gerektiğini söyleyen Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. H. Tahir Canbaz “durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizde yüzülmemeli. Suya atlarken burun tutulmalı veya tıkaç kullanılmalı. Havuz ve deniz suyu yutulmamalı. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkanmalı. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıpaları takılmalı. Göz enfeksiyonlarını önlemede sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanılmalı. Lağım karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzülmemeli”dedi.

Seyahat Esnasında Alınacak Önlemler

Hepatit A, su ve besin hijyeninin iyi olmadığı ülkelerde, turistler arasında sık görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğundan açık ortam sularının ve hijyenine güvenilmeyen gıdaların tüketilmemesi gerekir.

Endemik bölgeye seyahat edecek kişi, iki haftadan kısa süre içinde yola çıkacaksa pasif korunma (immünglobulin) yapılması önerilir. Koruyuculuğu 4–6 aydır. İki haftadan daha uzun süre varsa, aktif koruma (aşılama) önerilir. Hepatit A aşısı iki doz halinde, 0 ve 6. aylarda yapılan ve 1. dozdan sonra %90’larda koruyuculuk oranları görülen önemli bir aşıdır.