Dr. Belviranlı besteleriyle anıldı

Dr. Belviranlı besteleriyle anıldı

Hekim, şair, yazar ve bestekâr Dr. Ali Kemal Balviranlı, Konya Aydınlar Ocağı’nda vefatının 15. yılında bestelediği ilahiler, dualar ve Fatihalarla birlikte anıldı. Ömer Faruk Belviranlı, “Dr. Belviranlı asrın mücahidi idi” dedi

Hekim, şair, yazar ve bestekâr Dr. Ali Kemal Balviranlı, vefatının 15. yılında Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen güzel bir programda okunan hatmi şerifler, ilahiler, dualar ve Fatihalarla yâd edildi.

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen anma programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlat Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı, “İlim, irfan nerede Dr. Ali Kemal Belviranlı orada” olduğunu ifade ederek İslâm’a karşı taarruzun en şiddetli ve en celalli olduğu, herkesin evinde Kur’an okumaktan ve okutmaktan imtina ettiği 1950’li yıllarda “İslam’ın Nuru” adında bir mecmua çıkardığını ifade ederek o dergide çıkan bir yazısını okudu:

SAKIN ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN

“Gün olur yeryüzünde bütün işlerin fenaya doğru gittiğini, hayır duygusunun cemiyetlere veda ettiğini, meşru fiillerin ve işlerin terk edildiğini, doğru yolun kapatıldığını, sapıklığın teşvik gördüğünü, revaç bulduğunu, adaletin gizli, cevrin eziyetin açık, ilmin terk edilmiş, cehaletin istenen bir meta haline geldiğini, dostluğun zayıf, düşmanlığın kavi olduğunu görürsün, Sen Allah’a bağlan. Sakın yeise ve ümitsizliğe kapılma. Gün olur belki bu imkân âleminde muhterem insanların zan altında incitilmiş, hasta edilmiş ve inim inim inletilmiş olduklarını; şehirlerin, şerlilerin ise bilakis dertleriyle meşgul, memnun ve itibar gördüklerini görürsün. Gün olur bu fani âlemde hakkın hezimete uğramış, bâtılın zafer kazanmış, harsın galip kanaatin mağlup, âlimin nasipsiz edibin müptezel, hak sahibi ve mazlumların zelil, haksız ve ve zalimlerin aziz olduğunu görürsün. Sen peygambere tabi ol, sakın yeise kapılma.”

DR. BELVİRANLI “ASRIN MÜCAHİDİ” İDİ

Amcası Dr. Belviranlı’nın “İslâm Prensipleri”, “Kur’an Rehberi” ve “Osmanlıca Rehberi” adlı eserlerinin yanı sıra Ali Ulvi Kurucu’nun “Gümüş Tül ve Alevler” adlı eseri ile Tecvid eserinin hazırlanmasında her şeyin en mükemmelini, en kalitelisini tercih ettiğini kaydeden Ö.Faruk Belviranlı, Hadimî Hz’lerinin “Kâmil odur ki koya bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser” sözünü hatırlatarak Cinuçen Tanrıkorur’un eşi Malezyalı Bahrihuda’nın, İslâm Prensipleri adlı kitabın İngilizcesini okuyarak Müslüman olduğunu söyledi. Amcası Dr. Belviranlı’yı “asrın mücahidi” olarak nitelendiren Belviranlı, Dr. Ali Kemal Belviranlı’nın hafızlığını 10 yaşında ve 10 ayda tamamladığını belirterek “Dr. Ali Kemal Belviranlı demek, Ali Ulvi Kurucu demek! Hep beraberlerdi. Devamlı ilim, iman, muhabbet, muhabbetullah, muhabbeturesulullah’ı konuşurlardı ve bizde dinlerdik” dedi.

Mûsıkîşinas Ömer Faruk Belviranlı, 15 Kasım 1924’te doğan ve 14 Eylül 2003’te vefat ederek Hacı Fettah Mezarlığı’na defnedilen Dr. Ali Kemal Belviranlı’nın ekseriyeti Ali Ulvi Kurucu’nun şiirlerinden bestelediği 40 eserinden seçtiği “Ruhum sana âşık, sana hayrandır Efendim”, “Geçtiğimiz yollara bizden selâm götürün”, “Bu dervişlik yoluna sıdk ile gelen gelsin” gibi en güzel ilahileri okuyarak muhteşem bir müzik ziyafeti sundu. Okuduğu bir kasidenin ardından Hatim ve Cüneyd Hoca’nın yaptığı güzel bir duayla program son buldu.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Ömer Faruk Belviranlı ile programa emeği geçen sazendelere beş ciltlik Büyük Selçuklu Mirası adlı eseri hediye etti. Sohbet ve mûsıkî ziyafeti toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi. Ferit Hepokur-Memleket

dr.-belviranli-besteleriyle--(5).jpg