Dpı'nın "Yuvarlak Masa Toplantısı" Van'da Yapıldı

Dpı'nın "Yuvarlak Masa Toplantısı" Van'da Yapıldı

DPI Direktörü Yıldız:"Hükümet bir paket yayınlıyor ve bu paket boş da olabilir. Boş olsa bile eğer bir paket yayınlanıyorsa onu bir platform oluşturup o çerçevede tartışmak lazım. Umut her zaman önemli bir olaydır. Umudu kaybederseniz, barışa ulaşamazsını

"Demokratik Gelişim Enstitüsü" (DPI) Direktörü Kerim Yıldız, "Hükümet bir paket yayınlıyor ve bu paket boş da olabilir. Boş olsa bile eğer bir paket yayınlanıyorsa onu bir platform oluşturup o çerçevede tartışmak lazım. Umut her zaman önemli bir olaydır. Umudu kaybederseniz, barışa ulaşamazsınız" dedi.

DPI ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) işbirliğiyle Türkiye'deki çözüm süreciyle ilgili Van'daki bir otelde organize edilen "yuvarlak masa toplantısı", milletvekilleri, yurt içi ve yurt dışından sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

"Çatışma Çözümünde Kadınların Rolü" başlıklı oturumda bir araya gelen katılımcılar, çözüm sürecine ilişkin görüşlerini ve çözüm yolunda atılması gereken adımları anlattı.

DPI Direktör Yardımcısı Catriona Vine tarafından başlatılan oturumda katılımcılar, kendilerine yöneltilen "Farklı geçmişlere ve birikimlere sahip kadınları nasıl mobilize etmeli" ve "Barışın inşaasında kadınlara nasıl destek olmalı" sorularına cevaplar verdi.

Ardından yazar Bejan Matur, gazeteci Nurcan Baysal ve akademisyen Nil Mutluer, Yıldız Ramazanoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı yuvarlak masa tartışmasını gerçekleştirdi. Toplantıya verilen arada gazetecilere açıklama yapan DPI Direktörü Kerim Yıldız, DPI olarak dünyanın çeşitli bölgelerinde bu tür toplantılar düzenlediklerini, Türkiye'de de var olan çözüm sürecine katkı sunma amaçlı toplantılar tertiplediklerini söyledi.

Van'daki toplantıda kadınların barış sürecinde oynaması gereken rolü tartıştıklarını ifade eden Yıldız, "En önemli yanı kadınların hem kendi aralarında konuşması, hem de dünyadaki deneyimleri paylaşmaları açısından önemli. Bu nedenle Birleşmiş Milletler ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen kadın arkadaşlar, buradaki kadınlarla deneyimlerini paylaşacaklar" dedi.

-"Umudu kaybederseniz, barışa ulaşamazsınız"-

Bir gazetecinin Türkiye'de daha önce yaptıkları toplantıları hatırlatarak, "Yaptığınız toplantılara baktığınızda Türkiye'de çözümün olacağı yönünde bir umut oluştu mu sizde" sorusunu Yıldız, şöyle yanıtladı:

"DPI, bu toplantıları üniversitelerle birlikte yapıyor. Bunlar devam eden toplantılar ve aynı zamanda bu toplantılarda uluslararası deneyimlerin paylaşıldığı, Türkiye'de parlamenter, akademisyen, kadın gruplarının birlikte seyehat ettiği ülkeler olmuştu. Bunlar Güney Afrika, Britanya, Filipinler'di. Bu deneyimleri buradaki arkadaşlarla paylaşmak ve toplumu buradaki yapılacak barışa hazırlamak amaçlanıyor. En küçük bir umut görülüyorsa o umut üzerinde tartışmak, platform oluşturmak, oradan hareket etmek ve kolaydan zora gitmek gerekir. Bu çerçeveden baktığımda biz umut görüyoruz ve yaptığımız çalışmaların katkı sunmasını temenni ediyoruz. Umutlu olmak durumundayız. Yeni bir süreç var önümüzde ve bu sürecin ne kadar zor olduğunu bugün burada da duyduk. Bu süreçler sadece Türkiye'ye özgü zor süreçler değil, bütün dünyada zor süreçler var. Önemli olan bu zor süreçleri anlayıp, ne yapılması gerektiği konusunda hareket etmektir. Örneğin hükümet bir paket yayınlıyor. Bu paket boş olabilir. Boş olsa bile eğer bir paket yayınlanıyorsa, onu bir platform oluşturup o çerçevede tartışmak lazım. Umut her zaman önemli bir olaydır. Umudu kaybederseniz, barışa ulaşamazsınız."

Toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, yurt içi ve yurt dışından akamedisyen, vakıf, dernek ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Muhabir: Sıtkı Yıldız
Yayınlayan: H. İbrahim Uyar

Kaynak:Haber Kaynağı