Down sendromlu sporcuların milli heyecanı

Down sendromlu sporcuların milli heyecanı

Down sendromlular masa tenisi milli takımı, ilk kez dünya şampiyonasında mücadele edecek- Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Aydın:"Down sendromlu sporcular tarihinde ilk kez dünya şampiyonasına gidiyor. Yıllardır kendi kendine spor yapan kar

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Türk down sendromlu masa tenisi sporcuları, ilk kez uluslararası arenada boy gösterecekleri dünya şampiyonasında "biz de varız" diyecek.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 21-27 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Down Sendromlular Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı da mücadele edecek. Down sendromlu 4 milli sporcu, şampiyonaya İzmir'deki kampta hazırlandı. 

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyonun 20 bin zihinsel engelliye spor yaptırdığını belirterek, devletin engellilere gösterdiği önem nedeniyle son yıllarda özel sporcuların "altın çağını" yaşadığını söyledi.

Artık engellilerin kapalı kapılar ardından çıkarak spor yapmaya başladığını kaydeden Aydın, özel sporcuların yurt dışında Türkiye'yi temsil etmeye başladığını ifade etti. Aydın, down sendromlu masa tenisi sporcularının bir ilki gerçekleştireceğini dile getirerek, "Down sendromlu sporcular tarihinde ilk kez dünya şampiyonasına gidiyor. Yıllardır kendi kendine spor yapan kardeşlerimiz artık kabuklarını kırmış, Avrupa'ya değil, dünyaya gidiyor. Yıllarca kapalı kapılar ardında kalan, 'hiçbir şey olmaz' denilen çocuklar artık ülkemizi temsil edecek" diye konuştu.

 

- "Her engellinin yapabileceği bir spor var"

Down sendromlu masa tenisi sporcularının daha önce bölge ve Türkiye şampiyonası yaşadığını ancak ülkelerini temsil etme şansı bulamadığını aktaran Aydın, milli takımın 400 down sendromlu sporcu arasından seçilen 22 yaşındaki Enes Yılmaz, 28 yaşındaki Erman Çetiner, 20 yaşındaki Merve Peker ve 40 yaşındaki Benay Balcı'dan oluştuğunu kaydetti. Aydın, milli takımın Güney Afrika'da Türkiye'nin engellilere gösterdiği önemin de simgesi olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Avrupa ve dünya özel sporcuların Türkiye'deki gelişimini izliyor. Avrupa, Türkiye'de bu kadar engellinin birdenbire sahalara dökülmesinden de memnuniyet duyuyor. Dünya Özel Sporcular Federasyonu downluların şampiyonaya katılmasından dolayı tebrik mesajı yazdı. İddialı federasyonuz, şampiyonada kürsü bekliyorum. Çok iyi bir kamp dönemi geçiriyorlar. 10 yıl önce bu çocuklar kapalı kapılar arkasında olan çocuklardı. Devletimiz engelli çocuklara tüm imkanları sunuyor. En güzel sahalarda, tesislerinde spor yapıyor, konaklıyorlar."

Sporcular kadar anne ve babaların da heyecanlı olduğunu aktaran Aydın, sahada çocuğunu gören ailelerin "benim çocuğumun da başarabildiği şeyler" hissiyle mutlu olduğunu, kazandıkları madalyaları evlerinin en güzel köşesinde sergilediğini söyledi.

Down sendromlu çocuğu olan ailelerin Güney Afrika'dan gelecek sonucu merakla beklediğini ifade eden Aydın, oradan gelecek haberlerin tüm engelli ailelerinin çocuğunu spora yönlendirmesinde etkili olacağını sözlerine ekledi.

Milli takımdan Enes Yılmaz da yaklaşık 5 yıldır masa tenisi oynadığını, şampiyonada madalya için mücadele edeceklerini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı