Down sendromlu ikizler babalarının hayatını değiştirdi

Down sendromlu ikizler babalarının hayatını değiştirdi

İzmir'de öğretmen baba, down sendromunun farklı tipleriyle dünyaya gelen tek yumurta ikizleri ile önceleri zorluklar yaşasa da özel eğitim alanında uzmanlaşarak engelli çocuklarla çalışmaya başladı- İkizlerin babası Üstün: - "Çocuklarımı daha iyi anlamak

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Çoğul gebeliklerde nadir rastlanan down sendromunun farklı tipleriyle dünyaya gelen tek yumurta ikizleri Furkan ve Affan, ilk başlarda büyük sıkıntılar yaşayan öğretmen babalarının hayatını değiştirdi.

Öğretmen baba Nurullah Üstün, özel eğitim branşını tercih etti, engelli çocuklarla çalışmaya başladıktan sonra ise hem öğrencilerini hem de ikizleri daha iyi anlamaya başladı.

Nurullah Üstün ve hemşire eşinin yaşamı 1998 yılının eylül ayının 20'sinde ikiz bebeklerinin dünyaya geldiği gün değişti. Affan ve Furkan adını verdikleri bebeklerin verdiği mutluluk, 7 ay sonra doktorların koyduğu "down sendromu" teşhisi ile yerini endişeye bıraktı.

İkizlerden Affan uzun süre başını dik tutamadı, Furkan ise yaşıtlarıyla hemen hemen aynı gelişmeyi gösterdi, okuma yazma öğrendi ve ilkokulu bitirdi.

Affan'ın, tüm hücrelerinde fazladan bir kromozoma sahip olduğu için "trizomi 21", ikizi Furkan'ın ise sadece bazı hücrelerinde fazla kromozom bulunduğu için "mozaism" tipi down sendromlu olduğu belirlendi.

Ortaokul döneminde depresyona giren Furkan, bir süre gerileme gösterse de özel eğitim alanında uzmanlaşan öğretmen babası ve kardeşleri sayesinde Bornova Belediyesi tarafından down sendromluların çalışması için hizmete alınan kafeteryada çalışmaya başladı.

Ailesinin verdiği zorlu mücadele ve tek yumurta ikizinden tek farklı yanı kromozom sayıları sayesinde Furkan Üstün, kafeterya müşterilerinin ilgi odağı oldu.

- Baba Üstün: "Önceleri çok zordu"

Baba Nurullah Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1988 yılına kadar çok normal bir hayatları olduğunu ancak daha sonra hakkında hiç bilgi sahibi olmadıkları down sendromu ile tanıştıklarını belirtti.

İkizlerin doğumu sonrası hayatlarının büyük değişime uğradığını anlatan baba Üstün, şöyle konuştu:

"Toplum da biz de bu konuya çok yabancıydık. Bebeklik döneminde sendromu öğrendik. Anne ve baba olmanın heyecanını yaşarken şok bir yıkım yaşadık. Yıllarımız kabus gibi geçti. Aile baskısı, yakın çevre sorgulaması, çevredekilerin rahatsız edici bakışları çok uzun sürdü. Bir sonraki çocuk dünyaya gelinceye kadar çok mutsuzluk yaşadık. Eşim bu konuda benden daha güçlüydü. Zaman süzgecinde çok büyük sorunlar yaşadık. O dönem prestij kaybı yaşadığımızı da düşündük. Artık bu konuda büyük mesafe alındı ama o zaman herkes dönüp bakıyordu. İkiz çocuklarda bu sendroma çok nadir rastlanıyormuş. Bazen yaşamak istemediğimi bile düşündüm."

Çocuklarını daha iyi anlamak ve daha iyi bir eğitim vermek için "özel eğitim" branşını tercih ettiğini ve engelli çocuklarla çalışmaya başladığını dile getiren Nurullah Üstün, artık öğrencileriyle de çocuklarıyla da daha iyi iletişim kurduğunu söyledi.

Furkan ve Affan'ı kıyaslamadıklarını ve ikizlerin masumiyetini herkesin çok sevdiğini vurgulayan baba Üstün, şunları kaydetti:

"Furkan'ın Bornova Belediyesinin kurduğu kafeteryada çalışması çok olumlu bir gelişme. Aslında Furkan'ı çalışmaya göndermeyi hiç düşünmemiştim ama burada farklı bir hayatı oldu. Sabah kalkıyor, erkenden giyiniyor. Para kazanıyor. Gelişmeyi, değişmeyi çevremiz daha iyi görebiliyor. Affan'ın durumu biraz daha farklı, o bu tür işletmelerde çalışacak kapasitede değil. Biz kıyaslamıyoruz. Önceleri çok zordu. Affan ve Furkan'dan sonra iki çocuğumuz daha oldu, biri de doktor. Şimdi down sendromuna alıştık ve bize mutluluk veriyor. Diğer çocuklarımızın davranışları bize anormal gelmeye başladı."

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Sorumlusu Uzman Dr. Altuğ Koç ise bin ikiz gebelikten sadece 2,74'ünde down sendromuna rastlandığını, bilimsel olarak tek yumurta ikizlerinin genetik yapısının da tamamen aynı olmasını beklediklerini bildirdi.

Down sendromlu ikizler babalarının hayatını değiştirdi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :