Down sendromlu gençten örnek davranış

Down sendromlu gençten örnek davranış

Suriyeli Down sendromlu Rahim Başim Abdulbasit, ortaya koyduğu hayat mücadelesiyle tüm insanlara örnek oluyor

3 yıl önce Suriye’deki iç savaştan kaçarak Konya’ya yerleşen 23 yaşandaki Rahim Başim Abdulbasit, peçete satarak ve tartı aletiyle para kazanmaya çalışıyor. Konya’da ailesiyle birlikte yaşayan ve 2 kardeşine de bakmakla yükümlü olan Rahim Başim Abdulbasit, her gün aynı yerinde hayat mücadelesine devam ediyor. Karatay İlçe Müftülüğü karşısındaki sokakta peçete satarak hayatta tutunmaya çalışan Rahim Başim Abdulbasit, çevredeki esnaflar tarafından da takdir ediliyor. Soğuk havalara rağmen mücadelesinden vazgeçmeyen Rahim Başim, yaptığı işten gurur duyduğunu fakat kış aylarında çok zorlandığını söyledi. Her gün aynı saatte aynı yerinde peçete satarak ve tartı aletiyle para kazandığını dile getiren Rahim Başim Abdulbasit, günlük kazancının da çok az olduğundan yakındı. Her gün yeni umutla işe başladığını söyleyen Rahim Başim Abdulbasit “Ben burada yaklaşık bir yıldır bu işi yapıyorum. Artık çevredekilerin bir çoğu beni tanıyor. Ben dilenmek veya herkesten yardım istemek yerine kendim hayatta tutunma mücadelesi veriyorum. Suriye’den kaçarak Konya’ya yerleştik. Ailemle birlikte eski bir eve kiracı olarak yerleştik. Fakat aileme bakmak zorundaydım. Bunun için babamla birlikte kolları sıvadık. Babam başka bir gündelik işte çalışıyor ve az para kazanıyor. Bende bu işi yaparak aileme ve iki kardeşime yardımcı oluyorum” dedi.

Az parayla eve dönüyorum

Aynı zamanda dowm sendromu hastası olduğunu söyleyen Rahim Başim Abdulbasit, elinden gelen başka bir iş bulamadığını söyledi. Peçete satarak, günlük kazancını çıkardığını söyleyen Rahim Başim Abdulbasit, “Ben buraya sabah 10.00 gibi geliyorum ve akşam 18.00 gibi eve gidiyorum. Gün boyunca 5 ila 20 lira arasında para kazanıyorum. Bu para az olmasına rağmen bu durumdan başka bir şey elimden gelmediği için katlanıyorum. Hayatla mücadeleyi sevdiğim için de bu işimi bırakmadım. İşimden zorlanmıyorum fakat, kış aylarında burada çok üşüyorum. Kazandığım parayı anneme teslim ettiğimde hepsi çok seviniyorlar ve babam beni çok takdir ediyor” diye konuştu.

Bize yardım etsinler

Kendisinin çalışmaktan korkmadığını söyleyen Suriyeli Rahim Başim Abdulbasit, yetkililerden kendisine uygun bir iş istediğini dile getirdi. Ailesinin ve kendisinin zor durumda olduğunu söyleyen Rahim Başim Abdulbasit, “Biz Türkiye’ye sığındığımızdan bu güne bazı yardımlar alıyoruz. Türk halkı birçok Suriyeli vatandaşa yardım elini uzatıyor. Biz aile olarak oldukça az bir para kazanıyoruz. Kış günlerinde kazandığımız paranın bir çoğunu yakacak için harcıyoruz. Türk yetkililerinden bize biraz yardım edilmesini ve bana uygun bir iş verilmesini istiyorum” şeklinde konuştu. Servet R. Çolak – Memleket