Döviz indi zamlar kaldı

Döviz indi zamlar kaldı

Dolardaki artışı fırsat bilip yüzde 100’e kadar zam yapan fırsatçılar indirime gelince sessizliğe büründü.

Ekonomi yönetiminin kararlı adımları sonrası 7 TL’ye kadar çıkan Dolar 5,50’ye kadar geriledi.  Dolardaki artışı fırsat bilip yüzde 100’e kadar  zam yapan fırsatçılar indirime gelince sessizliğe büründü. Bu firmaların bir kısmı yüzde 10 indirime katılmakla yetindi. 

Türkiye

simdi-003.jpg

 

Dolar düşüyor ama…

Dolar 5.58 seviyelerine düştüğüne göre ürünlerde herhangi bir ucuzlama belirtisi görüyor muyuz? Hayır... 1 buçuk liraya aldığımız küçük suyun fiyatı bile yerli yerinde durmuyor!
 
Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekonomide yaşanan dalgalanmanın önüne geçildiğini söylüyor.
Özetle:
"Türk lirası ABD doları karşısında son 1 ayda yüzde 21 oranında değer kazandı. Birileri Türkiye için karamsar fotoğraf, hatta felaket senaryoları üretse de adım adım rasyonel politikalarla süreci güçlü ve iyi bir şekilde yöneterek geride bıraktık. Türkiye yeni ekonomik başarı hikâyesi yazmaya başladı" diyor.
Sayın Bakan'a büyük oranda katılıyorum ancak itiraz edeceğim noktalar da yok değil.
Evet...
Türk lirasının Amerikan doları karşısında son bir ayda yüzde 21 değer kazandığı doğrudur. Bu noktada Sayın Bakan'a katılıyorum. Ancak son iki üç ayı hesapladığımızda, Türk lirasının dolar karşısındaki kaybı yüzde 23 olarak karşımıza çıkıyor.
Bu durumu yok sayamayız!
Ayrıca eğer dolar-TL kıyaslaması yapacaksak, bunu sadece tabeladaki düşüş üzerinden hesaplayamayız. Zira vatandaşın cebindeki paranın dolar karşısındaki kaybı hâlen yüzde kırklar, hatta yüzde 50'liler seviyesinde seyrediyor. 
Bir önceki yazımda da dile getirdim.
Dolar ve faizin yükselmesini fırsat bilen millet düşmanı kimileri, doların iki, faizin üç katı zam yaptı.
Dolar 7.23 seviyelerine çıktığında ne oldu, bir hatırlayalım.
Doğalgaza yüzde 55, elektriğe yüzde 44, motorine yüzde 30, evimizde akan musluk suyuna yüzde 25 zam yapıldı. Market ürünlerine değinmeme gerek yok zaten onu hepiniz görüyorsunuz. 
İki ay önce marketten 5 kuruşa aldığımız küçücük suyu bile 1 buçuk liraya alıyoruz. "Sudan ucuz" diyerek hayat pahalılığını kıyasladığımız bir ürün dahi yüzde 200 zam yemişken, ete, süte ve diğer temel gıda maddelerine değinmeye gerek yok sanırım.
Peki, dolar 5.58 seviyelerine düştüğüne göre bu ürünlerde herhangi bir ucuzlama belirtisi görüyor muyuz?
Hayır...
1 buçuk liraya aldığımız küçük suyun fiyatı bile yerli yerinde duruyor mu?
Evet...
Demek ki vatandaş için dolar düşmüyor, hayat pahalılığı olduğu şekliyle devam ediyor.
Üç ay önce bir aracın yakıt deposu 220 liraya doluyordu. Doların 7.23 olmasıyla birlikte bu rakam 350 liraya fırladı. Dolar şu anda 5.50 seviyelerinde ama aynı yakıt deposu şimdi 370 liraya doluyor!
Bakınız...
Dışarıda, alelade bir kafeteryada içilen bir bardak çayın fiyatı dahi 5 liraya çıkmış...
Tablo böyle vahimken, doların bir yerlerden bir yerlere düşmesi vatandaş için zerre kadar önem teşkil etmiyor.
Bakan Albayrak'ın, doların düşüşü kadar, ürünlerdeki fahiş fiyatların düşüşünü de takip etmesi ve indirim yapmayan millet düşmanlarına en ağır yaptırımları uygulaması gerekiyor. Ancak o zaman millet olarak doların düşüşüne sevinebiliriz.
Ha…
Doların düşüşü devam edecek mi?
Edeceğini daha dolar 7.23 seviyelerindeyken söyleyenlerden biriyim. Ben ülkeme inanan biriyim. Sayın Albayrak’ın söylediği gibi, bu ülke öyle ya da böyle yeni başarı hikâyeleri yazacak. Bundan asla ve kat’a şüphe etmiyorum.
Ancak bu hikâyeyi yazacak olan millettir. 16 yıldır AK Parti’ye başarı hikâyeleri yazdıran, canını ve malını ortaya koyan millettir.
Bakan Berat Albayrak’ın başarı hikâyesi yazabilmesi için milletin desteğini arkasına alması şarttır!
Gerisi lafügüzaftır!..
 
Süleyman Özışık-Türkiye