"Dört eski bakan Yüce Divana gitseydi FETÖ ellerini ovuşturacaktı"

"Dört eski bakan Yüce Divana gitseydi FETÖ ellerini ovuşturacaktı"

FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Sözcüsü Satır:- "Komisyon; FETÖ'nün devlete 40 yıl boyunca nasıl sızdığını, uluslararası ve yerel destekçilerini, 'kırmızı kadro' dediğimiz asker ve polislerin nasıl örgütlendiğini, finans, medya, si

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı, FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Sözcüsü Belma Satır, komisyonun FETÖ'nün devlete 40 yıl boyunca nasıl sızdığını araştıracağını belirterek, "Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu bakanları Yüce Divana gönderseydi, FETÖ ellerini ovuşturacaktı ve bugün Türkiye başka bir manzara ile karşı karşıya kalacaktı." dedi.

Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında komisyonlarına gelen dilekçeler" ile "FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun yapacağı çalışmalar" hakkında bilgi verdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, komisyonlarına toplam bin 751 dilekçe geldiğini belirten Satır, bu dilekçelerden 229'unun OHAL sonrasında kapatılan askeri liseler, 13'ünün askeri liselerden OHAL öncesinde atılanlar, 325'inin FETÖ sebebiyle okuldan atılanlar, 18'inin kapatılan üniversite ve okullar ile ilgili olduğunu kaydetti.

Belma Satır, komisyonlarına; kurumlardan KHK ile atılanlar hakkında 928, KHK kapsamında idari işlemle atılanlar hakkında 60, OHAL kapsamında tutuklananlar ile ilgili de 75 dilekçe verildiğini söyledi.

- "Mağdur edebiyatı yaratmak istiyorlar"

Gelen dilekçeler hakkında İçtüzük ve yasanın komisyona verdiği yetkiye dayanarak işlem yaptıklarını ve cevap verdiklerini belirten Satır, "Dilekçe sahibinin samimiyetini ve iradesini esas alarak, her zaman yaptığımız işlemleri yapıyoruz. Ama bazı dilekçelerle bu işin suistimal edildiğini, mağdur edebiyatı yaratmak amacıyla toplu olarak verildiğini de gözlemliyoruz." dedi.

Satır, "15 Temmuz hain darbe girişiminin vehametini ve acımasızlığını dikkate alarak, FETÖ terör örgütü tarafından mağdur edildiğini iddia eden kişilerin dilekçesini bir an önce işleme koyuyoruz." sözlerini kullandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Sözcülüğü'ne seçildiğini anımsatan Satır, bu komisyonun, dört partinin ortak verdiği önergeyle kurulduğunu anımsattı.

- "40 yıldır bu coğrafyada ve dünyada nasıl örgütlendiği..."

Belma Satır, komisyonun, FETÖ terör örgütünün örgütlenmesini araştıracağını ifade ederek, şunları belirtti:

"Komisyon ayrıca örgütün devlete 40 yıl boyunca nasıl sızdığını araştıracak. FETÖ örgütünün 40 yıldır bu coğrafyada ve dünyada nasıl örgütlendiği, bunun uluslararası ve yerel destekçilerinin kimler olduğu, 'kırmızı kadro' dediğimiz asker ve polislerin nasıl örgütlendiği, 40 yıldır kendilerini göstermeden yargıda nasıl örgütlendiği, iç ve dış bağlantıları, finans, medya, sivil toplum, eğitim ayağı da araştırılacak.

FETÖ'nün yaptığı bu 40 yıllık plan, sadece bugünkü iktidarın meselesi değil. Biz AK Parti olarak bunların gerçek yüzünü 17-25 Aralık'ta anladık. Biz FETÖ ile mücadeleye bugün başlamadık, 17-25 Aralık'tan sonra başladık. 4+4+4 yasası, kamuda FETÖ temizliği, dershanelerin kapatılması, iç güvenlik yasası, Meclis Soruşturma Komisyonunun kararı, FETÖ ile mücadelede önemli kararlardı. Şimdi de OHAL Kanununu çıkarttık ve bakanlıklarda, kurumlarda FETÖ temizliği yaptık, yapıyoruz."

Satır, 24. Dönem'de, dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu kurulduğunu anımsatarak, o komisyon üyesi milletvekillerine, çalışmalarından dolayı özellikle teşekkür ettiğini kaydetti.

Komisyonun o dönemde çok büyük baskı altında görev yaptığını dile getiren Satır, Soruşturma Komisyonunun bütün baskılara rağmen, dört eski bakanı Yüce Divana göndermemesinin, FETÖ terör örgütü ile mücadeledeki önemine değindi.

- "FETÖ ile mücadelede önemli bir karardır"

Belma Satır, komisyonun siyasi değil hukuki karar verdiğini vurgulayarak, "Bakanların Yüce Divana gönderilmemesi yönünde karar verildi. Bu, FETÖ ile mücadelede önemli bir karardır ve kırılma noktasıdır. 24. Dönem'de o komisyondan farklı bir karar çıkmış olsaydı, FETÖ ellerini ovuşturacaktı ve bugün Türkiye başka bir manzara ile karşı karşıya kalacaktı. Bütün kamuoyu baskısına rağmen AK Parti grubu olarak o dönemde dik durduk." değerlendirmesini yaptı.

FETÖ'nün dershaneler aracılığıyla legal görünümle eğitim verdiğini ancak amaçlarının başka olduğunu belirten Satır, "Hayır kurumları üzerinden himmet denilen paralar topladılar, bütün bunların araştırılması gerekiyor." dedi.

15 Temmuz gecesi bir çok yere olduğu gibi Meclis'e de bombalar atıldığını anımsatan Satır, "Tarihinde ilk kez Meclis bombalandı, o gece bombaların altında görev yapan milletvekillerinden kurulu bir komisyon. Çünkü, komisyon üyelerinden bir kaç arkadaşımız o gece Meclis'teydi, bizzat o geceyi yaşadılar." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :