Domaniç, pehlivanları 656. kez ağırlayacak

Domaniç, pehlivanları 656. kez ağırlayacak

Bir Osmanlı geleneği olan Domaniç Güreşleri, Ebe Çamlığı'nda 656. kez pehlivanları er meydanında toplayacak- Eski pehlivanlardan Karabulut:"Bu memleket pehlivan yatağı olmuş. Bu pehlivan yatağında yani şu meydan yerinde kispetsiz 'aba' pantolonlarla yağsı

KÜTAHYA (AA) - SERDAR YİĞİT - Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklarda, yüzyıllardır pehlivanların peşrev sesleriyle adeta er meydanını inlettiği Kütahya'nın Domaniç ilçesi, bu yıl 9 Ağustos'ta yağlı güreşlere 656. kez ev sahipliği yapacak.

Eski pehlivanlardan 88 yaşındaki Halil Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güreşin bir ata sporu olduğunu ve Domaniç'teki bu etkinliklerin asırlardır sürdüğünü söyledi. Domaniç'te güreşlerin Osmanlı'dan bu yana kesintisiz sürdüğünü belirten Karabulut, şöyle konuştu:

"Osman Gazi, Domaniç'e gelmiş ve devleti kurmuş. Kurduktan sonra buralarda güreş sahası yapmak için çevre köylüleri toplamış. Muratlı, Ilıcaksu, Domur, Aksu gibi köyler kendi kendine pehlivan kursu açmış. Bu memleket pehlivan yatağı olmuş. Bu pehlivan yatağında yani şu meydan yerinde kispetsiz 'aba' pantolonlarla yağsız dehşetli güreşler yapılmış. Ebe Çamlığı olarak bildiğimiz bu bölge tarihi bir güreş meydanı."

 

- Kırkpınar'dan daha eski

 

Domaniçlilerin "efsane" olarak nitelediği "Domurköylü Halil"in (Halil Sert) oğlu Arif Sert de bu güreşlerin yaşatılmasını istedi.

Sert, Domaniç Güreşleri'nin Kırkpınar'dan iki yıl önce başladığını dile getirerek, "Eskiden güreş takımımız vardı. 20-25 kişilik bu takımımız kayboldu. Şimdi ağanın, belediye başkanın güreşçisi var, güreşler dağıldı" ifadelerini kullandı.

Eski güreşçilerden 91 yaşındaki Nuri Uysal ise Domaniç'in tarihinde her zaman güreşlerin olduğunu belirtti. Bazı çevre köylerde de bu tür güreşlerin yapıldığını anlatan Uysal, Domaniç'teki etkinlikleri çok kalabalık bir izleyici topluğunun takip ettiğini söyledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı