"Dolar/TL'de 2,23 seviyesi önemli"

"Dolar/TL'de 2,23 seviyesi önemli"

Güne 2,2410 seviyesinden başlayan dolar/TL, şu dakikalarda 2,2316 seviyelerinde işlem görüyor

İSTANBUL (AA) - Dolar/TL, güne 2,2410 seviyesinden başlamasının ardından, bu seviyeden gelen satışların etkisiyle 2,2313'e kadar geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımını beklenenden erken ve daha hızlı yapacağı endişeleri ile yükselişe geçen dolar/TL, dün son altı ayın en yüksek seviyesi olan 2,2483'e kadar yükseldi. 

ABD’de dün ikinci el konut satışlarının beklentilerin altında gelmesi ve Fed üyesi William C. Dudley'in doların değerlenme sürecinin büyüme ve enflasyon üzerinde negatif etki yaratacağı açıklaması doların uluslararası piyasada değer kaybetmesine neden olurken, buna bağlı olarak dolar/TL de bugün 2,2315'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,2316'dan işlem görüyor.

ABD'de bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve konut fiyat endeksi verilerinin yanı sıra Fed üyelerinin yapacağı konuşmaların doların seyri üzerinde belirleyici olacağını dile getiren analistler, yurt içinde ise önemli bir veri açıklamasının bulunmadığı günde jeopolitik kaynaklı haber akışının takip edileceğini kaydediyor.

Teknik olarak dolar/TL'de 2,2300 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, bu seviyenin kırılması durumunda 2,2150'in gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. 

 

- "Dolar/TL şu anda 2,2350-2,2500 bandında sıkışmış durumda"

 

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, konuya ilişkin değerlendirmesinde dolar/TL'de tamamen gelişmekte olan ülkelere parelel bir hareket görüldüğünü belirtti. 

Dolar/TL'de 2,2350 - 2,2300'ün destek seviyeleri olduğunu ifade eden Metin, Dolar/TL'nin şu anda 2,2350-2,2500 bandında sıkışmış durumda olduğunu ve piyasanın bu bandın hangi yöne doğru kırılacağına baktığını kaydetti. 

Dolar/TL'de biraz daha düşüş görülebileceğini aktaran Metin, bu düşüşlerin de alım fırsatı olabileceğini dile getirdi.

ABD'de Fed'in faiz artırımına beklenenden önce gideceği beklentisinin doların güçlü seyretmesine neden olacağını aktaran Metin, doların sadece Türkiye özelinde değil bütün gelişmekte olan ülkelerde değer kazanmaya devam edeceğini söyledi.

Gelecek dönemde jeopolitik risklerin de dolar/TL üzerinde baskı yaratabileceğine değinen Metin, şunları ifade etti: 

"Dolar/TL'de 2,2500 psikolojik olarak önemli ama asıl önemli olan seviye 2,2650. ABD'de gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar yakın coğrafyada ekstra bir durum olmazsa bu seviyenin kırılacağını düşünmüyorum. ABD gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar doların biraz daha sakin bir seyir izleyeceğini düşünüyorum. Aşağı yönlü hareketlerde ise 2,2300 seviyesi çok önemli. Bu seviyenin kırılması durumunda 2,2150 seviyesine kadar bir geri çekilme görülebilir."

Kaynak:Haber Kaynağı