Doğumunun 100. yılında  TYB tarafından anıldı

Doğumunun 100. yılında TYB tarafından anıldı

Doğumunun 100. yılı dolayısıyla pek çok şehirde adına etkinlik düzenlenen Orhan Kemal, TYB Konya Şubesi’nin düzenlediği programla Konya’da da anıldı.

Orhan Kemal’i, Dr. İbrahim Demirci anlattı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2014 Kültürel Etkinlikleri, “Orhan Kemal 100 Yaşında” başlıklı programla devam etti. Programa konuşmacı olarak Milli Eğirim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Demirci katıldı. Dr. İbrahim Demirci, Orhan Kemal’in toplumun alt-orta kesimini ve varoşlarda yaşayan insanları romanlarında konu olarak işlediğini belirtti. Orhan Kemal ile Kemal Tahir arasındaki en büyük farkın eğitim faktörü olduğunu belirten Dr. Demirci, iki yazar arasında tarihi perspektife bakış açısından da büyük farklılıklar olduğunu söyledi. Orhan Kemal’in yazı hayatına şair olarak başladığını ve hece ölçüsü ile şiirler yazdığını belirten Dr. İbrahim Demirci, cezaevinde Nazım Hikmet ile tanıştıktan sonra Orhan Kemal’in hayata bakışının değiştiğini ve şairlikten roman yazarlığına geçtiğini söyledi.

RUS YAZARLARI ÖRNEK ALDI

Orhan Kemal’in kendisine örnek olarak Rus yazarları aldığını ve en büyük hayalinin Maksim Gorki gibi bir yazar olmak olduğunu söyleyen Dr. Demirci, Orhan Kemal’in iyi ve köklü bir eğitim almamış olmasının bu hayalini gerçekleştirmesine engel olduğunu belirtti. Orhan Kemal’in kendisini edebiyat akımları içerisinde aydınlıkçı gerçekçi olarak tanımladığını, romanlarını yazarken ideoloji propagandası yapmak yerine sadece olayları yansıtmakla yetindiğini belirten Dr. Demirci, Sofya’da vefat eden Orhan Kemal’in edebiyatımızda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu’nun yanı sıra eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı. Programın sonunda Dr. İbrahim Demirci’ye TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi’ni İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar takdim etti. 

tyb-orhan-kemal-100-yasinda-toplu.jpg

MEMLEKET.COM.TR