"Doğu'da Kuracağımız 'İstanbul' İle 150 Milyona Hitap Edebiliriz"

"Doğu'da Kuracağımız 'İstanbul' İle 150 Milyona Hitap Edebiliriz"

TÜRKONFED Başkanı Onatça:

İSTANBUL (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, merkezi Van olacak şekilde Doğu’da kurulacak "İstanbul" ile 150 milyonluk nüfusu oluşturan İran, Irak, Ermenistan, Gürcistan ve oradan bütün Asya’ya hitap edilebileceğini kaydetti.

TÜRKONFED'in yazılı açıklamasına göre, Van’da incelemelerde bulunan TÜRKONFED heyetine başkanlık yapan Onatça, Türkiye’nin doğusunu keşfetmeden büyüme ve huzuru sağlayamayacağını belirterek, önceliğin Doğu’da olmak üzere 3 İstanbul daha oluşturulması durumunda Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girebileceğini ifade etti.

İstanbul’un yarattığı katma değerle çevresinde bulunan 14 kenti Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtardığını aktaran Onatça, şöyle devam etti:

"Bir bu kadar kentin Doğu’da, bir bu kadarının Güney’de ve aynı şekilde Kuzey’de tuzaktan çıktığını düşünün. Türkiye’de kişi başına düşen gelir 25 bin doları geçer. Doğu’da yeni bir İstanbul kurmak için güçlü bir potansiyel bulunuyor. Tarım, hayvancılık, turizm, yenilenebilir enerji kaynakları, yani her ana sektörde imkan var. Bölgede oluşturulacak İstanbul’la 400 kilometrekarelik alanda toplamda 150 milyonluk nüfusu oluşturan İran, Irak, Ermenistan ve Gürcistan’a, oradan bütün Asya’ya hitap edebiliriz. Üstelik bunu yapmak çok zor değil. Birkaç mega yatırımı buraya yapmak, altyapı, akılcı teşvik yeterli olacak."

Onatça, yeni bir döneme giren İran’la dış ticarette bir ürünü İstanbul’dan İran’a ulaştırmak için 2 bin kilometre kat etmek gerektiğini, doğrusunun bölgede oluşturulacak İstanbul’dan ihracat yapmak olduğunu anlatarak, bununla hem ekonomik büyümenin sağlanacağını hem de bölgelerarası gelişmişlik fark makasının daralacağını vurguladı.

Dünyanın her ülkesinde bölgelerarası gelişmişlik farkı bulunduğuna dikkati çeken Onatça, "Ancak, bu farklılık İsviçre’de 1,6, Kanada’da 2,7 kat. Bu alanda en kötü durumdaki ülkelerde fark 4,5 kat. Türkiye’de bu farkın oranı ne yazık ki 4,3 kat. Bu tablo yüzünden Türkiye’de sorunlara çözüm bulmak kolay olmuyor. Bu yüzden sosyoekonomik sıkıntılarımız artıyor. Bu yüzden eğitim, sağlık gibi temel sorunlarımızda mesafe kat etmek kolay olmuyor. Bu yüzden huzur bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu sorunumuzu çözmekten başka çaremiz yok" ifadelerini kullandı.

TÜRKONFED’in Van, Bitlis, Hakkari ve Muş kentlerindeki iş insanları derneklerinin çatı kuruluşu Doğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Suat Çiftçi ise bölgenin gelişmesi için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Çiftçi, TÜRKONFED’in TÜSİAD ile yürüttüğü "Bölgeler Arası Ortak Girişim Projesi"ni (BORGİP) de önemsediklerini belirterek, "Batı’daki sanayiciyi Doğu’muzdaki girişimciyle buluşturan projeden bölgenin en etkin şekilde yararlanması için çaba göstereceğiz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı