Doğu kadını iş yaşamına damgasını vuruyor

Doğu kadını iş yaşamına damgasını vuruyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçmişte çeşitli nedenlerle eğitimden yoksun, iş yaşamından uzak kalan kadınlar, artık farklı mesleklerde başarılarıyla ön planda yer alıyor- Bölgede kalabalık ailelere mensup, zor şartlarda büyüyen ve eğitimlerini s

DİYARBAKIR (AA) - BESTAMİ BODRUK - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geçmişte çeşitli nedenlerle eğitimden yoksun, iş yaşamından uzak kalan kadınlar artık iş yaşamına damgasını vuruyor.

"Kadın isterse değişir her şey" sözü misali fedakar, cefakar, azim, başarı ve zorlukla mücadelede Anadolu'nun gururu olan kadınlar karşılaştıkları sıkıntılara boyun boyun eğmek yerine engelleri kendilerine basamak yaparak, ideallerine yürümekten vazgeçmiyor.

Bölgenin farklı şehirlerinde doğan, kalabalık ailelere mensup, zor şartlarda büyüyen ve eğitimlerini sürdüren kadınlar artık çalışma hayatındaki başarılarıyla adından söz ettiriyor.

Kimi çekirdek kimi ise geniş ailelerde büyüyen, eğitimlerini her şart altında tamamlayarak meslek ve kariyer sahibi olan kadınlar aynı zamanda evinin sorumluluklarını da yerine getiriyor.

Evinde kadın ve anne olan, söz konusu kariyer olduğunda iş yaşamında "Ben de varım." diyen kadınlar, kız çocuklarının okutulmasını, kadına yönelik şiddetin, cinayetlerin, taciz ve tecavüzün son bulmasını diliyor.

- "Diyarbakır'da belediye başkan yardımcısı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 6 çocuklu bir ailede büyüyen Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Şükran Mermut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların hayatın her alanında varolduğunu belirtti.

Bugün "Kadınların sorumlulukları, erkeklerin de hakları var." şeklinde bir algı olduğuna işaret eden Mermut, "Oysa kadınlarımızın da hakları, erkeklerimizin de sorumlulukları var." dedi.

Mermut, görevi itibarıyla kadınların her türlü sorunu ile ilgilenmeye çalıştığını dile getirerek, "Kadınlarımız 7 gün 24 saat emekçidir. Evine, eşine, çocuklarına sürekli emek harcar. Ben kadınlarımıza şiddetin, tacizin olmadığı, kadınların öldürülmediği bir dünya diliyorum." diye konuştu.

- Sur'un güvenliğinden sorumlu"

Karslı 7 çocuklu bir ailenin kızı olan Asuman Karacık, terör örgütü PKK'nın yaşamı hiçe sayan saldırılar gerçekleştirdiği, vatandaşın büyük mağduriyet yaşadığı Sur ilçesine geçen yıl emniyet müdürü olarak atandı.

Asli görevi sorumluluk bölgesinde huzur ve asayişi sağlamak olan Karacık, işinden arta kalan zamanlarında ilçedeki kadınların okuması ve sosyal yaşama daha etkin katılması için çalışma yürütüyor.

Karacık, okumanın ve okutmanın önemine işaret ederek, "Kadınlarımız hangi yaşta olursa olsun okumalıdır. Aileler çocuklarını kız - erkek ayrımı yapmadan okutmalı. Kızlarımızın küçük yaşta evlendirilmesine izin vermemeliyiz. Kız çocuklarının kendi ayakları üzerinde sağlam bir şekilde duran bireyler olmasını sağlamalıyız." dedi.

- "Şoför Sebahat"

Muş'ta 7 çocuklu bir ailede büyüyen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde otobüs şoförlüğü yapan Sebahat Sever, güler yüzü ve sıcak yaklaşımı ile yolcuların hem ilgisini hem de sevgisini kazanıyor.

İzmir'de gördüğü bir kadın otobüs şoföründen etkilenerek başladığı işinde 1,5 yılı geride bırakan Sever, kadınların istediğinde her işi başarabileceğinin simgesi oldu.

Sever, "Bütün kadınlar hayatın her alanında her işi yapabiliyoruz. Zor ama zoru başarabiliyoruz. İnsanlar da artık bunu benimsedi. İnsanların bu durum hoşuna gidiyor. Çünkü bizler bu tarz işleri daha dikkatli yapabiliyoruz." diye konuştu.

- "İş adamlarının kadın başkanı"

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 7 çocuklu bir ailede maddi zorluklarla büyüyen iş kadını Şükran Yılmaz, 572 erkek üyesi bulunan Sur İşadamları ve Toptancılar Derneği Başkanlığını yürütüyor.

Yaşadığı sıkıntıların hiçbir zaman kendisine geri adım attırmadığını anlatan Yılmaz, pes etmek yerine mücadeleyi seçtiğini aktardı.

Evli ve bir çocuk annesi Yılmaz, "Genç kızlarımıza söylemek isterim ki hiçbir başarı tesadüf değildir. Oturduğumuz yerden hiçbir şeye sahip olamayız. Yeter ki yürekten azimle mücadele edelim. Kadınlarımız isterse her şeyi yapar. Kadın önce anne, abla ve öğretmendir. Bir kadın isterse bütün aileyi eğitir. Çocuklarımızın idolü annedir. Bir kadın kendisini yetiştirirse bütün toplumu yetiştirir." ifadelerini kullandı.

- Eğitim kurumunda müdür yardımcısı

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 15 çocuklu bir ailenin 8'inci çocuğu olan Ali Kuşçu Ortaokulu Müdür Yardımcısı Derya Kaplan, görevini yürütürken kız çocuklarına da örnek oluyor.

"Bırakın çalışma odasını, çalışma şartlarının bile zor olduğu bir ortamda ailenin üniversiteye giden ilk çocuğuyum." diyen Kaplan, her türlü güçlüğe rağmen eğitimini sürdürdüğünü belirtti.

Kaplan, "Anadolu kadınları olarak hayatın her alanında var olmaya devam edeceğiz. Benim genç kızlara en büyük tavsiyem, ayağa kalkmayı başarabilmeleri." ifadelerini kullandı.

- "4 çocuk annesi avukat"

Batman'da 8 çocuklu bir ailede büyüyen ve hukuk fakültesini kazandığı yıl evlenen İnci Yavuz'un aile yaşamı, kariyerine engel olmadı.

Eğitimini tamamlayarak Diyarbakır'da avukatlık yapan 4 çocuk annesi Yavuz, "Bir kadın hem eş hem anne hem de öğrencilik yapabilecek güce sahiptir. Yeter ki kendimizde var olan bu gücün farkına varalım ve evlatlarımızı da bu minvalde yetiştirelim. Kendi gücünün, değerlerinin, hak ve özgürlüklerin farkında olan ve karşısındaki insanların haklarına riayet eden nesiller yetiştirmek biz kadınların elinde." şeklinde konuştu.

- "Yaşama uzanan el oldu"

Van'da 9 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan, 5 yıldır Diyarbakır 112 Acil Servis'te ambulans şoförü ve paramedik olarak çalışan Derya Yıldız, işini aşkla yapıyor.

"Yeri geliyor hastaları kucağımda taşıyorum, yeri geliyor onlarla ağlayıp onlarla gülüyorum." diyen Yıldız, insanların gördüklerinde hem şaşkınlık yaşadığını hem de mutlu olduğunu aktardı.

Yıldız, "Onların yüzündeki tebessüm bana yetiyor. İşimi severek yapıyorum. Erkek işi diye bir şey yoktur. Zor olduğunu sandığımız şeyler cesaret edemediğimiz için zordur. Küçük bir adım yeter." dedi.

- "Filenin Elmas'ı"

Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde 7 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Voleybol Antrenörü Elmas Süheyla Kızılgül, ailesinin desteğiyle çocuk yaşlarda başladığı bu branştaki başarısını üniversite eğitimi ile taçlandırdı.

Diyarbakırlı kızların "filenin sultanları" olması hedefi ile çalışan Kızılgül, "Amacım sporla sosyalleşen kızlarımızın ayakları üzerinde durabilen, daha güçlü bireyler olmasını sağlamaktır. Aileler çocuklarının geleceği önünde birer set değil, basamak olmalıdır. Kızlarımız iyi bir geleceği hak ediyorlar." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :