Doğu Gutalılar topraklarını terk etmemekte kararlı

Doğu Gutalılar topraklarını terk etmemekte kararlı

Esed rejiminin abluka, aç bırakma ve bombardımanlar yoluyla topraklarını terk etmeye zorladığı Doğu Gutalılar, "topraklarından çıkmayacakları" mesajını verdi- Son saldırılarda iki çocuğunu kaybeden Avvad:- "Biz yıkıntılar arasında enkazdan canlılar çıkarm

DOĞU GUTA/ANKARA (AA) - ADHAM KAKO/MUHAMMED MİSTO - Beşşar Esed rejiminin, Birleşmiş Milletler ve Rusya'nın ateşkes taahhüdüne rağmen son iki haftadır şiddetle vurduğu Doğu Guta'daki siviller, topraklarını terk etmeyeceklerini söyledi.

Esed rejimi, başkent Şam'ın doğusunda muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta bölgesine yaklaşık iki haftadır şiddetli saldırılar düzenliyor.

Rejim, ablukada tuttuğu bölgeyi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya'nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen karadan ve havadan hedef almaya devam ediyor.

Esed, havadan attığı bildirilerle Guta halkının bölgeyi terk etmesini isterken, Rusya da sivilleri koruma gerekçesiyle büyük bir tahliye planını gündeme getirdi.

Yaşam hakları elinden alınan, sığınaklarda dahi ölümün peşlerini bırakmadığı siviller, AA muhabirlerine konuştu.

Doğu Guta'nın Kefer Batna beldesinde yaşayan Muhammed Avvad, rejimin son saldırılarında 2 çocuğunu kaybettiğini belirtti.

Avvad, "Biz yıkıntılar arasında enkazdan canlılar çıkarmaya çalışırken savaş uçakları bizleri vurdu. Bakınız ne hale geldi buralar. Buraları yerle bir etti. Çocuklarımızı vurdu. Allah onlardan intikamını alsın. Bizleri her türlü silahlarla vurdu. İsrail bile onlardan daha şerefli." dedi.

Her şeye rağmen direneceklerini belirten Avvad, "Ne olursa olsun buralar bizim evimiz ve toprağımız. Bizi buradan hiç kimse çıkaramaz. Allah'ın izniyle ölene kadar burada kalacağız." ifadelerini kullandı.

- "Burada savaşçılar yok. Onlar cephe hattındalar"

Doğu Gutalı Muhammed Yarub, "Burada siviller yaşıyordu. Hiçbir askeri karargah bulunmuyordu. Bu gösterdiğim alanda çocuklar salıncaklarda sallanıyordu. Oyun oynuyorlardı. Burada benim evim vardı ama şimdi yerle bir oldu." dedi.

Yarub, rejimin ve destekçilerinin şiddetli saldırılarına karşısında sessiz kalan Arap ülkelerine seslenerek, "Neredesiniz? Nerede uluslararası toplum? İnsanlar aç. Tünellerde. Kaç gündür ekmek bile yiyemiyor. Çocuklar açlıktan öldü. Neredesiniz Araplar? Neden sessiz kaldınız? İnsanlığı savunanlar nerede şimdi? Bu ölen çocukların hakkını kim savunacak?" diye konuştu.

Rejimin "Doğu Guta'da teröristleri vuruyoruz" iddiasının kesinlikle doğru olmadığını ifade eden Yarub, "Burada savaşçılar yok. Onlar cephe hattındalar. Allah’ın izniyle direneceğiz. Ne kadar sürerse sürsün sonuna kadar dayanacağız. Buradan çıkmayacağız." ifadelerini kullandı.

Yarub, rejim güçlerinin sivillerin yanı sıra kurtarma ekiplerini da hedef aldığının altını çizdi.

- "Rejimin saldırılarında öğrencilerim öldü"

Doğu Gutalı eğitimci Mehe Ukkaşe, son dönemde şiddetlenen saldırılar sonucu eğitim alanında büyük hasar oluştuğunu ifade etti.

Ukkaşe, "Yönettiğim bu merkezde saldırılar sonucu çok şey kaybettik. Kadın ve çocuklar ile ilgilenen bu merkezde çok şey paramparça oldu. Merkezin bir kısmı kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda öğrencim yer altı sığınaklarda olmalarına rağmen hayatlarını kaybetti. Rejimin saldırılarında öğrencilerim öldü." dedi.

"Bazı öğretmenlerimizi sivil yerleşimlere düzenlenen saldırılarda kaybettik. Pes etmeyeceğiz. Eğitime devam edeceğiz" diyen Ukkaşe, her şeye rağmen eğitim vermeye devam edeceklerini belirtti.

- "Ne olursa olsun Doğu Guta'yı terk etmeyeceğiz"

Rejimin saldırısında evini kaybeden sivillerden Tim Ed Dahım, "Son yoğun saldırılarda her köşe yerle bir oldu. Çocuklar paramparça oldu. Kadınlar öldü. Aileler dağıldı." değerlendirmesini yaptı.

Dahım, rejimin sivil yerleşimleri hedef almasına ilişkin, "Bizler çiftçiyiz, terörist falan değiliz. Bizler gariban insanlarız. Ekmeğimizin peşindeyiz." ifadelerini kullandı.

Çok sayıda saldırıdan kurtulduklarını ifade eden Dahım, "Buraya 8 roket düştü. 8 ev yerle bir oldu. 8 aile yok oldu. (Esed) İsrail'e yapamadığı saldırları bize yaptı. Gücü sadece Gutalılara yetiyor. Bizden ne istediğin bilmiyoruz. Ama ne olursa olsun Doğu Guta'yı terk etmeyeceğiz. Direneceğiz. Çıkmayacağız." tespitini yaptı.

- Ateşkes kararlarına rağmen saldırılar sürüyor

Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) merkezinden alınan bilgiye göre, rejimin şiddetli saldırılarında son bir hafta içerinde ölenlerin sayısı 400'ü geçti.

Rejim, yaklaşık son iki haftadır 22 sağlık merkeziyle bir cami ve yetimhaneyi hedef aldı.

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil 5 yıldır abluka altında yaşam mücadelesi veriyor.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk, açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :